32 души са били ухапани от кърлежи от началото на пролетния сезон в Пиринско

06 Май 2015 | 10:08
0 коментара
Общество
32 души са били ухапани от кърлежи от началото на пролетния сезон в Пиринско

32 души са били ухапани от кърлежи от началото на пролетния сезон в Благоевградска област, каза за „Фокус“ Иванка Шкевова, старши експерт биолог в отдел „Противоепидемиологичен контрол” Дирекция „Надзор над заразните болести” при Регионална здравна инспекция - Благоевград.

По думите й според анализ на здравната инспекция за отминали периоди броят на регистрирани случай на ухапани от кърлеж не съответства с действителния, тъй като много хора, особено възрасти живеещи в отдалечени места не посещават лекари и сами вадят кърлежите.

Тя допълни, че през 2014 година лекарите са извадили 410 кърлежи, а през 2013 – 374. От болестите, които тези насекоми пренасят, през 2014 година в РЗИ – Благоевград са регистрирани 12 случая на заболели от лаймска болест и 1 от Кримска – конго хеморогична треска в следствие от ухапване на кърлеж.

10 от заболелите са в Гоце Дечев, в Сандански 1, Благоевград 1. За сравнение през 2013 в РЗИ – Благоевград са регистрирани 3-ма заразени с лаймска болест и 1 с конго хеморогична треска.

Добавете Вашия коментар

TOP