3021 седмокласници и 2586 десетокласници от Пиринско се явяват на матура по БЕЛ утре

13 Юни 2022 | 10:51
0 коментара
Общество
3021 седмокласници и 2586 десетокласници от Пиринско се явяват на матура по БЕЛ утре


Директорите получиха указания да свикат и лично да присъстват на родителски срещи, да поканят майки и бащи на НВО, за да бъдат съпричастни към случващото се в образователната система

„Външните оценявания са национална кампания. Трябва да направим всичко възможно за тяхното обезпечаване, обективно и безпристрастно провеждане”, това изтъкна пред директорите на училищата в област Благоевград началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов  по време на среща, на която бяха обсъждани именно предстоящите НВО в 7 и 10 клас.

3021 седмокласници от 89 училища в областта и  2586 десетокласници в 53 училища подлежат на национални външни оценявания.

НВО по български език и литература е на 14 юни /вторник/ от 9 часа за завършващите първи гимназиален етап и от 10 часа за приключващите основното си образование. В четвъртък, 16 юни, по същия часови график са изпитите по математика. На следващият ден /17 юни, петък/ е НВО по чужд език – по желание на ученика. В периода 20-22 юни десетокласниците, изявили желание, имат възможност да покажат знанията си по информационни технологии чрез НВО за измерване на дигиталните компететности.

Разбираемо, най-натоварено ще бъде в средните училища /СУ-тата/, където едновременно ще провеждат оценявания и в 7, и в 10 клас. В тази връзка на директорите бе обърнато внимание, че е необходимо да се регламентира движението на учениците в сградата, с което да бъдат запознати всички длъжностни лица с право на достъп.

„Колеги, наистина се обръщам с огромна молба към Вас – осигурете вариант за алтернативен интернет и резервно възпроизвеждащо устройство. Относно видеонаблюдението достатъчно сте разговаряли с Катя Иванова /б.р. старши експерта по информацинно осигуряване/ и сте наясно с мнението на РУО – Благоевград, че категорично, само в изключителни случаи, няма да има възможност за провеждане на видеонаблюдение  онлайн. Не говорим изобщо да няма видеонаблюдения, а за онлайн такова”, конкретизира старши експертът по организация на средното образование и областен председател на комисия по организиране и провеждане на НВО – 7 клас, Людмила Цикловска.

Директорите на училищата трябва да подготвят и предават на квесторите листовете за чернова, според броя на явяващите се ученици. Първоначално се раздават по три листа на всяко дете, а след това и при допълнително поискване. По никакъв начин чернова не трябва да попада в плика с индивидуалната изпитна работа. Освен внимателното преброяване, проследяване пътя на всеки лист от черновата класните стаи трябва да се изчистят от всякакви учебни материали. Да няма нищо по прозорци, шкафчета, бюра, за да не се компрометира НВО, или най-малкото някой случаен лист да попадне в изпитна работа.

От разясненията стана ясно и че от Регионалното управление на образованието в Благоевград са се постарали да облекчат административната работа на директорите. За първа година ръководителите на образователни институции нямат задължението да регистрират заповед за разпределението на квесторите, които са определени по коридори, зали, входове на съответното училище. Всичко това вече е направено, качено в системата и утвърдено със заповед на Ив. Златанов.

Самите квестори трябва да влязат в сградата един час /60 мин./ преди изпита и е желателно да бъдат инструктирани два пъти – един път от своя директор  и втори път на място в училището, в което са разпределени.

До 18 часа в деня преди изпита директорите трябва да изпратят доклад за готовност. Това е крайният фиксиран срок, но информацията може да постъпва и в по-ранните часове, тъй като от РУО трябва да обобщят справките и съответно да изпратят доклад до МОН.

Л. Цикловска подчерта и че служебните бележки не трябва да бъдат съхранявани от класните ръководители, а раздадени на седмокласниците, за да могат веднага след обявяването да си проверят резултатите. Акцент бе поставен и върху държавния план прием след 7 клас, като на директорите бе препоръчано да свикат и лично да присъстват на родителски срещи, за да запознаят майките и бащите с дейностите по кандидатстването, конкретните стъпки на приема в 8 клас по профили, специалности, професии.

„Класните ръководители няма как да са запознати с цялата нормативна база, но вие сте. Ако трябва, направете общи родителски срещи за всички седмокласници във вашето училище, но присъствайте, когато се дава информация за НВО и особено за държавния план-прием”, подчерта Л. Цикловска, която е председател на комисията по държавния план-прием. Тя припомни, че основните училища също участват в кампанията, която включва и организиране на посещения – дни на отворените врати в средни училища и професионални гимназии, за да се запознаят кандидат-гимнзистите с възможностите за продължаване на образованието си. Старши експертът разказа и за случаи как „борейки се” за ученици, педагози стигали до непристойни сцени, които са уронващи авторитета на учителската професия.

„Запазете добрия тон и не превръщайте кампанията по държавния план-прием във война на едно училище срещу друго. Говорете и показвайте вашите силни страни, за да дойдат учениците при вас, а не да действате на принципа „в другото училище е еди-какво си… не ходете там”, обърна се към директорите Л. Цикловска и пожела на присъстващите успешна кампания по провеждането на НВО и на държавния план-прием.

Подробна информация и разяснения по отношение на НВО в 10 клас предостави и старши експертът по природни науки Анета Стоянова, която отговаря на областно ниво за тези изпити. Тя напомни, че при разкодирането на материалите може да присъстват родители, и прикани директорите действително да поканят майки и бащи на десетокласници от съответното училище, за да видят, че нещата се случват по начина, по който трябва да са.

„Колеги, квесторите от вашето училище пазят ученици от друго училище. Говорете с тях, но не само като „сух” инструктаж – попълваш, подписваш се, предаваш… Кажете на учителите, че те са там, за да помогнат на децата, като осигурят спокойствието им, но и в същото време равни условия за всички, тоест да не позволяват преписване, изполване на нерегламентирани средства. На видеонаблюдението виждаме как квестори /б.р. разпределни по двама в стая/ стоят пред бюрото и си говорят нещо. Винаги съм се чудела какво толкова важно имат да обсъждат двете госпожи, и то по време на изпит в стая с 10-12 ученици. Това е, меко казано, несерозно. Кажете им, че за 90 мин. /б.р. колкото е времетраенето на НВО/ могат, а и трябва да помълчат, да пазят тишина”, каза на школските шефове А. Стоянова Тя припомни, че според правилата и инструкциите квесторите трябва да са по „диагонал”, тоест единият да е отпред, а другият  в срещуположния му ъгъл – зад учениците, и завърши изложението си с думите: „Всичко се състои в нашите задружни сили!”.

Старши експертът по чужд език Йорданка Тренева обърна внимание на формата, начина на организиране и провеждане на НВО по чужд език – английски, на което са изразили желание да се явят 204 седмокласници, както и на изпитите по английски, немски, испански, който ще се състои в 21 училища, обучаващи десетокласници.

Началникът на РУО също акцентира на важни моменти, един от които е, че целостта на изпитните комплекти не трябва да се нарушава по никакъв начин, още повече че всеки лист е с индвидуален баркод и ако се подмени, разменят някои страници, то няма как да се „сглоби” комплектът.

„Наруши ли се целостта на изпитния комплект, провокираме представянето на съответния ученик”, предупреди Ив.Златанов. Друг важен аспект бе функциите, дейността и не на последно място отговорното отношение на квесторите.

Разчитайки на доброто партньорство с родителите, директорите бяха призовани да бъдат по-активни, като поканят майки и бащи да присъстват на НВО, за да бъдат съпричастни към случващото се в сферата на образованието по време на оценяванията. В унисон с казаното началникът на РУО коментира, че на НВО 4 и ДЗИ 12 клас в едва 47-48% от училищата са присъствали родители, и попита подчинените си къде са другите 52-53% и как точно изграждат добро партньорство и сътрудничество със семействата на учениците.

Говорейки за  проведените НВО в 4 клас и матурите в 12 клас, Ив. Златанов поясни, че резултатите вече са в РУО. Предстои да се извършат анализи, за да има по-голяма яснота и конкретика как са се справили учениците на областно и училищно ниво, има ли и каква е т.нар. добавена стойност при приключването на отделните етапи на образованието. Подобен анализ извършва и старши експертът по професионално образование инж. Антоанета Николова. За целта се събира информация как по места оценяват един от трите или трите варианта /тест, тема, дипломент проект/ на новия държавен изпит за придобиване степен на професионална квалификация, или т.нар. матура по професия.

Ив. Златанов припомни и че според наредба 8 в десетдневен срок след получаване на протоколите с резултатите от матурите трябва да се подготвят и издадат дипломите за средно образование, и подчерта, че визираният срок по никакъв начин не трябва да бъде удължаван. А иначе днес /понеделник/ до 17.30 часа зрелостниците могат да се запознаят с индивидуалните си изпитни работи и резултати. След това платформата се затваря и дори някой да има желание да си гледа писмената работа, няма да може да се случи.

„Ще изполвам случая отново и отново да апелирам към максимална концентрация от гледна точка на това, че предстоят национални външни оценвания. Неслучайно казах, че залогът за учениците от 7 клас е особено голям и за учениците в 10 клас. Всичко това в крайна сметка трябва да мобилизира силите ни”, заключи началникът на РУО и пожела на присъстващите здраве и успешна кампания.

Веднага след срещата директорите получиха изпитните материали на НВО 7 и 10 клас , както и списъците с квесторите, разпределени в поверените им училища./Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP