3000 от страната и чужбина участват в юбилейното издание на най-голямото и авторитетно фолклорно събитие на годината в Югозапада - "Малешево пее и танцува"

19 Октомври 2013 | 12:06
0 коментара
Общество

Днес а именно от, 18,19 и 20 октомври стогодишно Микрево побира десетото издание на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”.

Двадесет области от България демонстрират красотата на традиции, песни и танци. И това не е всичко! 17 големи чуждестранни ансамбли между които осем ансамбъла от Р Македония, два ансамбъла от Република Турция, между които носителите на първа награда за танцови групи от миналата година - Сакария, два ансамбъла от Албания – „Орлите” и „Либрозд”, ансамбли от Украйна, Молдова, Полша, Албания, Сърбия ,Сицилия и Германия обогатяват фолклорната палитра на фестивала.

Над 300 фолклорни единици активно взеха своето участие, голяма част от които горещи привърженици на фестивала, очакват с нетърпение началото. Повече от 50 са онези, които ще стъпят за пръв път на сцената на „Малешево пее и танцува”.

Авторитетът на големия Международен фолклорен форум оцени по достойнство равноправният партньор на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към UNESCO (ЦИОФФ), които делегират права на фестивала за категоризация на ансамблите с право да представят България на финалния етап на 4 НПФА през 2014 г.

В подножието на Пирин, мома Кераца посреща гостите с хубаво илинденско вино, на голяма трапеза домакините от община Струмяни изложиха уникални домашни баници и питки, а ансамблите на Микрево, Струмяни, Илинденци, Игралище и Никудин пеят и свързват с песните двете планини - Пирин и Малешево.

И тази година фестивалът е в партньорство с ЮЗУ „Неофит Рилски”. Студенти от специалностите Култура и медии, Социология и Връзки с обществеността, под ръководството на д-р Радостина Михайлова, участват в организацията и отразяването на фестивала.

„Малешево пее и танцува се утвърди като авторитетен международен фолклорен форум, но зад това стои много труд, добри традиции,прецизна организация и работа по привличане на най-доброто от фолклора в страната и чужбина. – сподели Емил Илиев, председател на Организационния комитет. –Ние продължаваме да изграждаме и обогатяваме фестивала с идеи, разширяваме неговата география. Няма да бъде реално, ако кажем, че нямаме проблеми, но тук е мястото на благодаря на Министерството на културата, които официално поеха патронажа на събитието и ни подпомогнаха в неговата рекламна кампания, на бизнеса на община Струмяни, които неотменно са до нас, на Съюза на хотелиерите в Сандански, начело с Илия Пасков, на БНР- радио Благоевград, с чиято награда за млад изпълнител привличаме талантливо младо поколение, на телевизия Родина, на всички наши медиини партньори и не на последно място на науката и журито под председателството на проф. Костадин Динчев – за методическата помощ и куража да отделят бисерите сред стотиците изпълнения. Не на последно място е важно новото партньорство на фестивала с Фондация Арт център Илинденци и със световноизвестния български скулптор Иван Русев, както и със Съюза на българските художници, с които създаваме нов културен продукт в общината – картинна галерия.

Традиционно фестивалът се открива с празник на изящното изкуство и откриване на изложба от пленера.Тази година програмата е по-различна, по-вълнуваща, защото  отбелязваме 100 години от създаването на най-голямото село в общината, както и десет богати години на фестивала. Подготвихме вълнуваща програма и се надявам всички да бъдат удовлетворени, но най-вече хората на община Струмяни – домакините от Микрево, на които специално благодаря.”- добави още кметът.

Програмата на фестивала е богата с многообразието на жанровете, звуците и багрите на участниците . - сподели директорката на фестивала Снежана Стоименова. - Сцената на Малешево е готово да посрещне посланиците от различни точки на Европа и България. За нас е чест, че с нас са всички фолклорни групи от Югозападна България, традиционно с нас са ансамбли от община Самоков, Перник, Кюстендил, Костенец, Асеновград, Лом, Тетевенските божурчета, млади таланти от училища по изкуства Благоевград и София, между които носител на златна каба гайда…Няма да мога да изброя приятелите на „Малешево пее и танцува „ от България, мога само да се поклоня и благодаря.

Нашият форум привлича традиционно приятели от Македония: 8 ансамбъла от Пехчево, Берово, Крива паланка, Куклиш, Радовиш, Делчево, Щип…Два турски ансамбли, два албански, ансамбли от Украйна, Полша, Германия, Молдова, Сицилия очертават изключително силна програма. Зад всичко това стои много труд и тук е мястото да благодаря на екипа: Биляна Златинова, Катерина Николова, Нели Ризова, Стоян Петков, Кирил Димев, читалищните секретари на общината и самодейците, на кмета на село Микрево Иван Божинов, на всички, които прегръщат идеята на фестивала и работят денонощно, за да се реализира това мащабно събитие. Малешево ще запее и ще заиграе -в три поредни дни и нощи. И само който не е присъствал, той не е попил от тази магия, в която се влюбваш за цял живот.

Добавете Вашия коментар

TOP