30 партии и коалиции напъват за властта в Благоевград

20 Септември 2023 | 08:43
0 коментара
Политика
Благоевград
30 партии и коалиции напъват за властта в Благоевград
Само независимите кандидати за кмет са 5-има

Една от управляващите страната коалиции – ГЕРБ-СДС, в Благоевградска област не е коалиция – двете партии ще участват на местния вот в края на октомври самостоятелно, с отделни листи и отделни кандидати за кметове на селата. В някои общини са регистрирани странни местни коалиции, а в Благоевград ще е истинско стълпотворение от независими кандидати за кметове. Това става ясно след изтичане на крайния срок, в който партиите и коалициите трябваше да регистрират в общинските избирателни комисии на областта в кой точно сегмент на изпълнителната власт искат да влязат.
Въвеждане

В Банско към местната власт претенции предявиха 12 политически сили. Извън парламентарно представените партии тук документи подадоха още 5, сред които е и „Воля“ на Веселин Марешки, която в целия регион единствено в Банско ще участва в местните избори. В Кресна бюлетината за избор на общински съветници ще е с 9 позиции, сред които има 2 земеделски партии. Това е единствената община, в която БСП и „Левицата“ ще се състезават рамо до рамо. Сред регистрираните е една местна коалиция, събрала под едно знаме заедно с тях още „Български възход“ на бившия премиер Стефан Янев и ВМРО-БНД.

В Петрич ще е истинско стълпотворение от политически послания за предстоящите избори. В общината буквално ще има за всеки вкус по нещо. Тук за вота са регистрирани 33 политически субекти. С регистрации са дори партии като „Консервативна България“, „Бъдеще за родината“, Средна европейска класа, МИР, КОД и всякакви други абревиатури. Жителите на общината ще се сблъскат челно с кандидатите на новата коалиция „Алтернатива на гражданите“, включваща цяла плеяда от формации като БЗНС, ДБГ, „Гергьовден“, СВОБОДА и др. За гласовете на петричани ще се състезава и партия СБОР, основана преди повече от 10 г. от бизнесмена Димитър Илиев, която се престраши чак тази година да се яви на парламентарни избори като част от коалиция „Заедно“ .

В очертаващата се доста дълга петричка бюлетина има още доста партии и движения, като „Българска нова демокрация“, Партия „Консервативна България“ и други, които не са сред най-популярните в страната. СДС и ГЕРБ в Петрич ще атакуват ОбС със самостоятелни листи, позабравеното от няколко години ВМРО също е с регистрация. Значително по-слаб е партийният интерес към Разлог, където бяха регистрирани 12 партии и коалиции. Сред по-любопитните тук е местна коалиция, в която СДС се е разграничила от коалиционния си партньор в правителството ГЕРБ и на разложка почва се е коалирала с ВМРО-БНД. В тази сглобка все пак има герберска линия – коалицията е регистрирана от бившия кмет на Разлог и депутат от ГЕРБ Любен Татарски.

Сред 15-те партии и коалиции в Сандански е коалиция КОД, събираща под общ знаменател „Консервативно обединение на десницата“, ДПС и БСДП, има и коалиция между „Бъдеще за родината“ и „Български възход“. Логично на политическата сцена отново излиза партията на Яне Янев РЗС, който е решил да съсредоточи всичките си усилия само в изборите в Сандански, където той е общински съветник, както и „Евророма“, която в едно немного далечно минало бе сред първите политически сили в курортната община. По 12 партии ще късат гласовете на избирателите в Сандански и Струмяни, а във втората община гласоподавателите ще трябва да са доста осторожни да не объркат „Българска социалдемократическа партия“ с „Българска социалдемокрация“ или обратно поради сходното им звучене. В Хаджидимово местната ОИК регистрира 10 партии.

С увеличаване на броя на мюсюлманското население намалява и интересът на партиите към местния вот, вероятно заради убеждението, че мачът е предварително свирен и който и да се регистрира за участие във вота, победителят ще е от ДПС. В Сатовча във вота ще участват 11 партии, сред които традиционно за местен вот е и НДПС. Сред 12-те партии в Гърмен с регистрация за изборите през октомври е местна коалиция, направена между БЗНС и СВОБОДА, а на опашката по дължина на бюлетината е Якоруда, където бяха направени само 7 регистрации. В Белица изборите са на прицела едва на 3 партии и 2 коалиции, всички парламентарно представени. Липсват „външни“ политически играчи. В Гоце Делчев играчите са 9. Сред тях е най-новата коалиция „Левицата“, чийто представител е влезлият в ОбС от името на гражданско сдружение досегашен общински съветник Ангел Гераксиев. На 29 октомври гоцеделчевци ще имат в бюлетината и нова местна коалиция, включваща ВМРО- БНД, НДСВ и ИТН.

Почти във всички общини в Пиринско се забелязват две повтарящи се регистрации – на младата „Български гласъ“, основана от бившия пирински депутат от ИТН в Пиринско Георги Попов, и смятаната за президентска коалиция „Граждани за общината“, обединяваща БНО на Георги Георгиев-Готи, КОЙ с председател Светозар Съев и Българска работническо-селска партия с упълномощен представител Иван Павлов. Най-сериозно ще е положението на избирателите в община Благоевград, където ще бъдат принудени да избират измежду около 30 партии и коалиции. Колко са точно, вчера така и не стана ясно, защото местната ОИК успя да преброи 87 свои решения, но през целия ден попълваше списъка с регистрациите в зависимост от постъпването им тук.

В Благоевград ще има и най-много кандидати за кметове. На фона на Банско, Кресна, Сандански и Якоруда, където инициативни комитети издигнаха само по 1 независим кандидат за кмет, в Благоевград те са 5-има. Както съобщихме, първите 3-ма регистрирали се са бившият губернатор Николай Шушков, бившият заместник-кмет Венелин Трошанов и екскметът Атанас Камбитов. В последния ден се регистрира още един бивш управник – Румен Томов, в чийто инициативен комитет са бившите училищни директори Димитър Арабаджиев и Катерина Кастелова, стоматологът Спаска Фезова, гл. асистент по пиано в ЮЗУ Цветомира Съботинова и др. Като независим кандидат си направи регистрация и настоящият градоначалник Илко Стоянов. В неговия инициативен комитет най-общественопопулярната личност е една редова учителка от Благоевград, всички останали имена са на обикновени работещи хора без титли, медали и отличия.\struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP