30 хиляди македонци с право на глас на изборите в Пиринско, регистрациите им- в блокове и трафопостове

17 Февруари 2021 | 10:37
0 коментара
Общество

Около 30 хиляди са македонските граждани в Пиринско,които имат право да участват на избори у нас. Толкова има регистрирани по общините в Благоевградска област с постоянен адрес.   

В община Благоевград има регистрирани 18 хиляди македонски граждани. Абсолютният рекорд държи село Бело поле, в което се намира и най-голямата секция – малко над 10 хиляди души с право на глас. Но там никога няма опашки,защото македонците,регистрирани у нас с българските си паспорти, не идват да гласуват. А броя на населението на селото е едва 726 души.

4000 хиляди македонци има регистрирани и в благоевградското село Рилци,в Логодаж, селото до ГКПП-Логодаж техния брой е 2500 и още 2300 има в село Покровник.

Още 5 хиляди има в Петрич и около 7 хиляди има в Санданско.

Според експертите, единствено техния брой влияе на истинския процент на гласували за изборите в община Благоевград като го намалява.

За да участват в определени избори у нас, жителите от Северна Македония с българско гражданство трябва да подадат заявление в отдел "Гражданска регистрация и административно обслужване". Към момента такива няма все още, показа наша проверка.

Повечето от македонците се регистрират при приятели или пък кметовете по селата ги записват по домовете на хората, които дори не знаят, че делят адрес с чужди хора.

Преди време заради това избухна скандал в Бело поле и така се стигна до куриоз,за да не се регистрират по домовете, хиляди македонци били вписани на адрес на трафопост.

В региона има доста семейства,които дори не знаят,че на техния номер или  блок се водят македонци.

Те фигурират в предварителните избирателните списъци по постоянен адрес, но голяма част от тях се чистят след това, на база на подадени заявления за гласуване,поясниха от РИК-Благоевград.

В.Труд

Добавете Вашия коментар

TOP