3 лв. наказателна такса за майките, които плащат здравните осигуровки на безработните си деца

30 Януари 2020 | 15:44
0 коментара
Бизнес

„Инвестбанк“ въведе от този месец наказателна такса от 3 лв. на физическо лице, което внася през банковия й клон в Националната агенция по приходите здравни осигуровки на друго лице.

Въпреки че прибира до стотинка увеличената вече здравна осигуровка от 24,40 лв. на месец, банката наказва вносителя за това, че се е редил на опашка в коридора, за да се добере до някое от двете гишета и да изпълни дълга към държавата на някой друг, най-често негов роднина. Таксата от 3 лв. касае хиляди благоевградчани – най-често майки, които плащат осигуровките на безработните си деца.

Освен това в документа, който „Инвестбанк” издава, в платежното нареждане фигурира сумата само на вноската. 3-те лева срамежливо са споменати в най-долната част на платежното нареждане с миниатюрни буквички и като текст звучат „Референция 0181918699 – такса вътрешен касов превод към Н……3,00 BGN”.

Въпреки опита ни вчера не успяхме да получим никакво логично обяснение за наказателната такса от 3 лв. Тя отсъства и от таблото с обяви, в които банката информира клиентите за размера на здравноосигурителната вноска от 1 януари, че не прави справки за дължими суми, както и че налага глоба от 10 лв. плюс ДДС „за корекционна на операция по извършено счетоводно записване по искане на наредителя и по негова вина“.

В банковия клон в партера на НАП – Благоевград банковият служител Ангел Крондев обясни, че въпросният „вътрешен касов превод към Н…“ се дължал единствено ако „трето лице“ плати вноската на самоосигуряващия се.

„Ако самоосигуряващият се дойде сам да плати, няма да му вземем такса. Предполага се, че след като той е безработен, то ще има време да дойде лично да си плати вноската“, даде свое тълкувание на таксата Крондев.

Колежката му от съседното гише също се намеси със свое обяснение, също толкова алогично – това било в резултат „стремежа на държавата да ограничи кешовите разплащания и да се премине към интернет банкиране“. Отговор защо човек може да плати кеш здравната си вноска без такса, а майка му за същото ще трябва да бъде наказана с 3 лв., банковата служителка не можа да даде.

Според Д. Крондев таксата е въведена за всички клонове на „Инвестбанк” в страната, които са разкрити към съответните поделения на НАП.

Думите му обаче не бяха потвърдени от директорката на банката в Благоевград Вера Граховска, която каза, че е в болнични и не е удобно да я питаме каквото и да е…

От НАП пък бяха категорични, че нямат нищо общо с решението на банката за поредната въведена такса, и посъветваха благоевградчани да плащат през ПОС терминала в салона на приходната агенция, където през карта всеки може да плати здравните вноски на когото си пожелае, без за това да му вземат и 1 стотинка за услугата./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP