3 км обходен път за леките коли през Предел на Пирин пее

25 Юли 2022 | 13:26
0 коментара
Общество
3 км обходен път за леките коли през Предел на Пирин пее

Тежък трафик се очертава този уикенд и към ГКПП-Илинден и към ГКПП-Кулата. Заради провеждането на фестивала „Пирин пее“ ще е затруднено движението от Симитли към Разлог, а това ще се отрази и на натовареността на първокласен път Е-79.

Временна организация на движението ще има в местността Предел на 30 и 31 юли по време на 60-годишния юбилей на събора на народното творчество „Пирин пее”. Заради мащабното събитие, в което ще участват над 1500 самодейци от Пиринско, Варна, Ракитово и Перник, десетки полицаи ще следят за реда и трафика в района. В двата дни на фестивала – събота и неделя, още от 07,00 часа леките коли и лекотоварните автомобили ще се отбиват по 3-километровия обходен път, който е успореден на шосето Симитли-Гоце Делчев.

МПС-тата ще се отклоняват по алтернативния пътен участък малко преди изкачването на Предел и ще се връщат на главния път при паметника на Илинденско-Преображенското въстание. Този маршрут ще се ползва в първия ден на събора до 23,00 часа, а във втория ден – до късния следобед. Тировете обаче няма как да минават оттам и те ще продължават пътуването си по път II-19, но това ще става само с полицейски ескорт. Ще се отбиват встрани по няколко камиона и след това наведнъж те ще преминават в една от двете посоки.

Община Разлог е наела специална фирма, която ще осигурява поливането на обходния път на всеки два часа, за да няма запрашаване и да се пътува по-приятно в този пътен участък, който иначе е горски път. Специално за събора е ремонтиран и разширен. Ще бъдат разположени 3 КПП-та, които ще пропускат автомобилите на участницит и гостите.

Фолклорната родна магия ще завладее прохода Предел, на трите сцени ще се качат самодейци от над 90 читалища от над 80 населени места. Те ще сътворят истинска феерия от песни, танци и музика. Регионалният събор заема едно от челните места по масовост и на участници, и на зрители. Досега с голям успех са проведени 15 издания, като първото е през 1962 година. До 1985 година се провежда на всеки пет години. Тогава обаче забележителният фестивал е преустановен. През 1997 г. е възстановен успешно и категорично заявява своето присъствие в културния живот на България.

На сцените ще има пеене, разказване, хора и танци, детски фолклор, свирачество, обичаи, тъкани и носии, народни художествени занаяти и други форми на народното изкуство. Тази година съборът на  народното творчество „Пирин пее“ се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Областна администрация Благоевград и Община Разлог са основни инициатори и организатори на събора, който е подкрепен от всички общини в област Благоевград.

На главната сцена ще има концерти, първият от тях е в събота 19,30 часа, като на сцената ще се качат самодейци от региона и Неврокопският танцов ансамбъл. В неделя от 12,30 часа е вторият концерт. И той ще е с участието на самодейци, а „черешката на тортата” ще е изпълнението на Ансамбъл „Пирин”.

Добавете Вашия коментар

TOP