3 юли е най-горещият ден от както се водят записи

05 Юли 2023 | 06:27
0 коментара
Общество
България
3 юли е най-горещият ден от както се водят записи

Трети юли е най-горещият ден откакто човечеството прави измервания. Това обявиха учени от американския Национален център за прогнози за околната среда, съобщава Engadget.

Средната глобална температура е достигнала малко над 17 градуса по Целзий за пръв път от както се водят сателитни измервания - 1979 г. Освен това учените смятат, че това е най-горещият ден и от както се правят всякакви измервания на глобалната температура, което е започнало през 19-ти век.

Досегашният рекорд беше 16.92 градуса по Целзий и е измерен през август 2016 г. Много региони по света са отчели рекордни стойности.

Сред тях е и Антарктика, където местната измервателна станция е отчела 8.7 градуса по Целзий. Южните райони на САЩ също отчитат рекордни 43 градуса по Целзий.

Според учените една от основните причини е комбинация от по-голямата активност на Ел Ниньо заедно с увеличаващите се вредни емисии от човешката дейност. Проучванията показват, че поради това топлинните вълни ще стават по-чести, ще са по-дълги и по-горещи.

Експертът по климатични явления Леон Саймънс коментира пред БиБиСи, че активният период на Ел Ниньо едва сега започва. Той ще продължи около година и половина и през това време може да се очакват още температурни рекорди.

 

Източник: iStock/Getty Images/ Редактор: Мартин Дешев

Добавете Вашия коментар

TOP