3 Г. СЛЕД РАЗСТРЕЛА В ДОБРИНИЩЕ! Осъдиха на 15-г. затвор експолицая Славчо Каферинов за убийството на Спас Пенгьов

16 Юни 2016 | 17:24
2 коментара
Криминално
3 Г. СЛЕД РАЗСТРЕЛА В ДОБРИНИЩЕ! Осъдиха на 15-г. затвор експолицая Славчо Каферинов за убийството на Спас Пенгьов

Бившият пътен полицай Славчо Каферинов бе осъден на 15 години затвор за убийството на Спас Пенгьов от Добринище. Той ще трябва да изтърпи наказанието при първоначален строг режим, както и да изплати обезщетение от 600 000 лв. на роднините на жертвата - 300 000 лв. на малолетната му дъщеря Мария Магдалена и по 150 000 лв. на вдовицата Яна и майката Василка.

Присъдата постанови вчера тричленен състав на Окръжен съд - Благоевград, председателстван от Маргарита Коцева.

Преди началото на съдебните пледоарии 33-годишният подсъдим бе приканен да даде обяснения, но той отказа и се наложи да бъдат прочетени показанията му на досъдебната фаза, които дал половин година след кървавия екшън, станал на 20 юли 2013 г.

Предишния ден Славчо Каферинов, който бил в отпуск, правил ремонт на покрива. Направил вечеря за децата си, хапнали и към 21 часа му се обадили негови приятели, че го чакат на терасата на местен хотел да се почерпят. Той отишъл след 1 час и изпил 2 големи мастики. Към полунощ дошла и съпругата му Зоя, която си поръчала чаша вино. След 1 часа компанията решила да се премести в заведение „21 век“, за да отпразнуват Илинден. Там именякът Илия Кюлев разлял домашна ракия, от която Славчо Каферинов изпил 50 грама, след това си поръчал бира. По време на веселбата той се ядосал от танците на жена си, вдигнал й скандал, ударил й два шамара пред хората. Двамата излезли навън да се разберат, но там дошли и други хора, сред които и собственичката на заведението Гергана, която тогава била на бара. Тя отишла при ченгето и започнала да крещи: „Мъжете сте боклуци!”, след което се обадила на брат си и на приятеля си Марио Пенгьов. В това време станало скарване между Малин Лудия и Николай Дамянов, и Славчо Каферинов отишъл да ги разтървава. Междувременно пристигнал Марио Пенгьов, който се развикал на полицая: „Кой си ти, да се месиш?” и се стигнало до размяна на удари. Славчо Каферинов се качил в колата си, взел пистолета от жабката, препасал полицейския си колан и бос тръгнал към къщата на Марио на ул. „Хан Аспарух“ да се разберат. Когато наближил, бил ударен в гръб с дърво от човек с маска на главата, който го повалил на земята и продължил да го налага. За малко загубил съзнание и когато се съвзел, видял надвесен над него полицай, който му казал, че е застрелял Спас Пенгьов. След това бил откаран в болница, тъй като много му било лошо и му се виело свят.

„Като полицай съм попадал в много напечени ситуации, но никога в толкова стресова като тази“, казал пред разследващите бившият полицай, който е намерен в локва кръв до простреляния Спас.

Вчера той потвърди показанията си и изрази готовност да отговаря на въпроси. Прокурор Георги Мадолев го попита защо е взел служебния си пистолет „Макаров“ и той обясни, че не е имал намерение да го използва, а само да се защити, тъй като братята Пенгьови били от кримиконтингента. Не си спомня да е срещал Спас вечерта и не е имал конфликт с него. Затова, когато брат му Марио поискал да се видят пред къщата, помислил, че става въпрос за неуредени бизнес сметки на баща му, заради което имало и съдебен спор. Спомените на експолицая за възникналата кавга пред заведението с Марио са твърде избледнели и не може да каже кой кого е удрял.

Адвокатите на почерненото семейство го попитаха дали пистолетът му е бил зареден и дали като пътен полицай е ходил на катастрофи. Ексченгето отговори, че първият патрон на предпазителя е стоп-патрон, а когато е ходил на инциденти със загинали, е помагал на медицинските работници. „На никого не е приятно, когато види умрял човек и помирише плътта”, каза Славчо Каферинов.

Той заяви, че много съжалява за фаталния инцидент и бил поръчал на жена си да предаде на съпругата на Спас - Яна, че ще й помогне с каквото може, децата им били приятели. Тя обаче се отдръпнала и разговорът станал невъзможен.

Последваха серия въпроси: защо е ударил барманката Гергана, защо е карал пиян, защо е тръгнал бос, защо служебният му колан е намерен в колата, а не на местопрестъплението... Подсъдимият експолицай заяви, че е понесъл наказанието си за това, че е карал колата пиян. Не е удрял Гергана, а само я бил хванал за рамото и на 100% е сигурен, че е сложил колана с кобура си. Той предположи, че някой друг го е взел, докато е бил в несвяст - от няколко места му казали, че бил преследван с мотор от Димитър Баряков. След това той отказа повече да отговаря на въпроси и бе сложен край на съдебното следствие.

Славчо Каферинов бе признат за виновен, че умишлено е застрелял Славчо Пангьов в главата и тялото. За престъпление по чл. 115 от НК се предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода, а съдът му определи наказание по средата - 15 години. Искането на прокурора да бъде задържан под стража бе отхвърлено, потвърдена е досегашната мярка - парична гаранция от 2000 лв. Мотивът на съдията беше, че поведението на Славчо Каферинов на наказателния процес е било безупречно и няма опасност да се укрие, тъй като има две малки деца. Присъдата подлежи на обжалване пред САС.

Братът и вдовицата на Спас Пенгьов заявиха, че не са доволни от наказанието, трябвало да бъде още по- голямо./Струма.бг

Добавени коментари

Asen Pengiov публикува:
17 Юни 2016 | 10:32
Nai posle ot koga go chakame tava reshenie vreme e da si poracham nai Novata Alfa :)
Beliq публикува:
17 Юни 2016 | 10:30
Nema da stane nishto a Mario veche gi smeta tiq 600 hil sedno my sa v djebo

Добавете Вашия коментар

TOP