3 дами и 1 полковник в битка за шеф на Окръжната прокуратура

15 Декември 2023 | 12:38
0 коментара
Общество
Благоевград
3 дами и 1 полковник в битка за шеф на Окръжната прокуратура

Още двама кандидати са подали документи за участие в конкурса за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Благоевград. Това са Станислава Арабаджиева, прокурор в същата прокуратура, и полк. Антон Мицов, прокурор във Военно-окръжна прокуратура – София, който е родом от Симитли. Те са подали документи в последния ден преди изтичане на едномесечния срок.

Станислава Арабаджиева е от Благоевград, завършила е  „Право“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“, след което е била 4 г. асистент по наказателно право в ПИФ на университета. През 2005 г. става прокурор в РП – Благоевград, където работи 7 г., след което от 2012 г. досега е в ОП –  Благоевград.

 

Антон Мицов е от Симитли, първо е завършил ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново със специалност „Военен инженер“, а след това и „Право“ в ЮЗУ. Работил е 13 г. във Военна полиция и като разследващ полицай в служба „Сигурност” – ВП и ВКР в Министерство на отбраната. От юни 2005 г. до януари 2021 г. е военен следовател във Военно-окръжна прокуратура – София. След това година и половина е в Специализираната прокуратура, а след нейното закриване през юли 2022 г. е преназначен в Софийска градска прокуратура. От април  2023 г. отново е на работа във Военно-окръжна прокуратура – София.

В крайна сметка в битката за шефското място влизат общо четирима прокурори. Първа документи подаде Милена Милева, която работи от 2015 г. в Окръжна прокуратура – Благоевград, но има над 20 г. юридически стаж, част от който като разследващ полицай в ГДНП и ГДБОП в София, предава в. „Струма“.

 

В конкурса се включи и Евгения Стоянова, която в момента изпълнява функциите на ръководител на държавното обвинение в Пиринско. Тя е с най-голям професионален опит и нейният 28-годишен юридически стаж е изцяло в прокуратурата в Благоевград. След като завършва право в юридическия факултет на СУ „Климент Охридски” една година е съдебен кандидат и през март 1996 г. започва началото на прокурорската й кариера. 9 месеца е мл. прокурор в Районна прокуратура – Благоевград, след което 2 г. е прокурор, а след още 2 г. става зам. прокурор. Отново след 2 г. се премества в Окръжна прокуратура – Благоевград и от 2001 г. досега работи там. От 2015 г. е зам. окръжен прокурор, а от 1 август 2023 г. и.ф. окръжен прокурор. С ранг на прокурор от ВКП/ВАП от 2011 г. Преди 4 месеца ПК на ВСС, след като приключи втория управленски мандат на окръжния прокурор  Христо Георгиев, я назначи временно на поста до избора на титуляр.

Междувременно преди 2  месеца се проведе конкурс за окръжен прокурор, но беше неуспешен. Тогава се яви само един кандидат – Марио Томов от Софийска градска прокуратура, който иначе е от Благоевград. Той стана прокурор в СГП през 2016 г., като преди това беше 11 г. разследващ полицай в ОД на МВР – Благоевград. След изслушването на 4 октомври пред ПК на ВСС той получи 1 глас „за“ и 5 гласа „против“. Подкрепата дойде от Стефан Петров, който заяви, че гласува за него единствено заради смелостта му да участва в процедурата.

 

„Фактът, че няма кандидати от Окръжна прокуратура – Благоевград, за мен означава, че там има проблем. Не може от една такава голяма прокуратура, която включва митници, граници с държави от ЕС и кандидати за ЕС, да няма кандидати. Това не говори добре за самата Окръжна прокуратура – Благоевград”, заяви тогава Стефан Петров от ПК на ВСС, който даде своя глас за единствения участник в конкурса през октомври.

Сега на „арената” излизат четирима кандидати и интригата кой от тях ще поеме ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се завръща./Пиринско днес

Добавете Вашия коментар

TOP