3 благоевградски села на бунт срещу парламентарен сътрудник на ексшефа на ВМА ген. Тонев, прави каменна кариера на 700 дка в Логодаш, застрашава яз. „Стойковци”

19 Май 2016 | 21:57
1 коментара
Общество
3 благоевградски села на бунт срещу парламентарен сътрудник на ексшефа на ВМА ген. Тонев, прави каменна кариера на 700 дка в Логодаш, застрашава яз.  Стойковци”

Незабавно да бъде стопирано решението на Министерския съвет от 30 март, с което по предложение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова се разрешава на столичната фирма „Интерпром“ ЕООД да открие кариера за добив на камъни в с. Логодаш, община Благоевград, поискаха в жалба до Върховен административен съд кметът на селото Пламен Червенков, 157 негови съселяни, както и кметовете на съседните села Зелен дол - Ангел Младенов, и на Селище - Благой Панайотов.

Жалбата е адресирана както до ВАС, така и до Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и кмета на общината Атанас Камбитов.

Съгласно решението на МС, което хвърли в паника логодажани, в продължение на 1 година столичната фирма ще има право да проучва строителни материали върху площ от 700 дка в селото, за което щяла да инвестира 68 550 лв., и 3000 лв. за опазване на околната среда, след което ще продължи с добиване на камъните.

Бунтът на местните е понеже вече имат две кариери - Лучище и Пещерата, а новата ще бъде издълбана само на 500 метра от къщите в Бакалска и Доганджийска махали и така селото ще се окаже заобиколено от кариери от запад и изток.

Нарушени са санитарно-защитните зони, наблизо е кладенецът, който е основен наш водоизточник, както и река Клисурска, на по-малко от 1 км по въздушна линия е и язовир ”Стойковци”, а ако има кариера, то камъните ще се добиват по взривен път, което може да се окаже много опасно както за язовира, така и за цялото село, обясни притесненията на хората си Червенков.

Логодажани са притеснени още от шума от взривовете за раздробяване на камък и от замърсения въздух, от предстоящото унищожение на вододайната зона, която захранва населението и язовира, както и от разбиването от тежките машини на международния път, който води към селото и ГКПП - Логодаш. Пътят ще стане натоварен, ще се напукат къщите ни, ще изчезне и водата, категорични са жителите на селото, които до момента се гордееха с добрата си инфраструктура, язовира и вилните зони около него, правещи селото едно от най-живите и добре уредени в общината.

Логодажани разчитат и на защита от еколозите, защото през 2012 г. в землището им бе обявена защитена местност заради рядко срещаното балканско часовниче.

Ако ВАС не отмени решението на МС, готови сме с жива верига да блокираме пътя за Македония, заяви пред вестник „Струма“ кметът Пламен Червенков.

Запознати с възникналото напрежение в Логодаш, от фирма "Интерпред“ се опитаха да успокоят населението с уверението, че поне през първата година няма да има мащабни действия или взривове. Предстояло минни геолози да направят проучвания и сондажи, които да докажат дали теренът е подходящ за добив на камъни, а ако се окаже достатъчно богат за нуждите им, РИОСВ щяла да изготви оценка за въздействието на околната среда, с която фирмата щяла да се съобрази.

Практиката обаче показва, че такива кариери съсипват природата, а след тях остава лунен пейзаж.

Проверка в Търговския регистър показа, че фирма „Интерпром“ не е случайна. Едноличен собственик на капитала й от 2 650 000 лв. е столичанинът Калоян Люсиен Теодосиев. От сайта на Народното събрание става ясно, че същият е технически сътрудник на депутата от ГЕРБ в Пазарджик ген. Стоян Тонев, който през февруари подаде оставка като председател на комисията по здравеопазване в НС и като народен представител и бе освободен. Актът бе резултат от медиен скандал за развиване на частен бизнес с държавни пари и злоупотреби за милиони левове в клиниката по дерматология на Военномедицинска академия по времето, когато ген. Тонев бе директор на ВМА. 
Освен в Логодаш в Пиринско фирма „Интерпром" ЕООД има интереси и в Сандански – миналата година тя получи разрешително за търсене и проучване за срок от 3 г. на метални полезни изкопаеми на площта "Петрово" в общината.Струма

Добавени коментари

мишо публикува:
20 Май 2016 | 12:54
е няма ли да го вкарат в пандиза най сетне та и ние да си отдъхнемл

Добавете Вашия коментар

TOP