2/3 от първокласниците ще практикуват професии, които не съществуват днес

22 Февруари 2023 | 12:54
0 коментара
Любопитно
2/3 от първокласниците ще практикуват професии, които не съществуват днес

Светът се променя с бързи темпове. Тенденцията показва, че 2/3 от първокласниците ще се реализират в професии, които не съществуват в момента.

“Това са изводи от научни изследвания за бъдещето на труда през последните години. Дигиталните знания ще са все по-необходими, затова е трябва да се повиши качеството във всички общински и държавни училища – обединявайки наука, технологии, инженерство и математика, STEM обучението дава на учениците задълбочено знание за света”, коментира социалният министър Лазар Лазаров. Той присъства на срещата в НДК миналата седмица, където хиляди директори от цялата страна се събраха в зала 1, за да представят трудностите и успехите в оборудването на училищата със STEM кабинети.

“Убеден съм, че преподаването чрез иновативни методи ще запали у учениците искрата да изследват и експериментират, а усвояването на разнообразни инструменти за анализ ще ги подготви за професиите на бъдещето и ще им даде възможност да се справят с комплексните проблеми на съвременния свят”, допълни Лазаров.

Той посочи и кои умения ще са дефицитни и високи търсени в бъдеще. Сред тях са емоционалната интелигентност, критичното мислене, ученето през целия живот, решаването на проблеми, креативността и управлението на хора.

Лазаров съобщи, че социалното министерство работи и за модернизиране на предприятията. Повишаването на квалификацията на работещите в съответствие с потребностите на икономиката ще е първия приоритет на социалното министерство за следващите години. За 90% за днешните работни места се изискват дигитални умения по данни на Европейската комисия. “В бъдеще ще се инвестира в това”, прогнозира той. В неговото ведомство се разработва вече дигитална платформа за онлайн курсове за обучение на хора над 18 години. Ще бъдат създадени 760 дигитални клуба за обучение, като се предвижда 160 000 души да придобият цифрови умения. Ще има възможност и за сертифициране на уменията.

Добавете Вашия коментар

TOP