2100 лв. заплата за съветниците в Благоевград -срамно или заслужено?! Коментар на 5-има бивши избраници

29 Ноември 2023 | 11:26
3 коментара
Политика
Благоевград
2100 лв. заплата за съветниците в Благоевград -срамно или заслужено?! Коментар на 5-има бивши избраници

Новината, че общинските съветници на Благоевград искат да си вдигнат заплатите над 2000 лв., след като преди дни одобриха заем от 8 млн. лв., с мотив тежката финансова ситуация в Общината, взриви вълна от коментари. Публикуваме мненията на петима бивши общински съветници в местния парламент на Благоевград:

Красимир Роячки: За 3-4 дни работа да взимаш над 2000 лв. не е нормално, бюджетът ще се натовари

Когато напуснах ОбС през септември 2022 г., заплатите ни бяха около 300-400 лв. В Икономическата комисия, която оглавявах, няколко пъти са внасяни предложения за увеличаване на заплатите и винаги съм ги отхвърлял, без да ги внасям в пленарна зала. На следващия месец след оставката ми колегите си вдигнаха заплатите на 1000 лв., а сега искат да ги вдигат още! Бил съм 4 мандата съветник, два от тях не сме получавали изобщо възнаграждения. Помните, че в момента, в който ГЕРБ влезе в парламента, заплатите се махнаха. След това законът ни задължи положен труд да се възнаграждава и ние гласувахме сумата да е символична – 300 лв.

За да се занимаваш с проблемите на обществото, трябва да си благоустроен и когато някой се захване с тази работа, трябва да го прави за благото на града. Случващото се сега е заплатаджийска работа, но като гледам състава на настоящия ОбС, не виждам много сериозни хора вътре. Издръжката на ОбС е голямо перо в бюджета, това са 41 човека, чиято работа се събира в 3-4 дни в месеца. Хайде, на председателите на комисии се събират повече, може би 6-7 дни. Извинявайте, но за толкова дни работа да взимат над 2000 лв. за мен не е нормално. Бюджетът на Общината ще се натовари изключително много, това са 41 заплати по 12 месеца, като включим и техническата издръжка, този Общински съвет ще ни струва по около 100 000 лв. месечно, над 1,2 млн. годишно! Смисълът на Общинския съвет е най- умните и можещи старейшини, доказали себе си в областта, в която работят, да решават бъдещето на един град. А настоящият състав какво показва, че са там, защото искат да взимат пари!

Калоян Ханджийски, 2 мандата съветник: Нагло и нахално е да си вдигат заплатите, и то след като одобриха тегленето на 8,1 млн. заем

Не само не намирам за редно в условията на криза и огромна задлъжнялост на Общината заплатите да се вдигат, а смятам, че те трябва да се намалят! Да се започне с тези на председателя на ОбС, който с голяма част от съветниците от предния мандат са и пряко отговорни за голямата дупка в бюджета и голямата задлъжнялост. Къде беше председателят Тасков, когато се трупаха тези дългове, защо не е проявил контрол, защо не е сигнализирал? Като съветник гласувах против бюджета тогава, гласувах и против първото увеличение на заплатите и в комисия, и в зала, и естествено, че и сега не го подкрепям. Не може финансовото състояние на Общината да е лошо, а някои да си вдигат заплатите – нагло и нахално е. Още повече че преди няколко дни съветниците одобриха тегленето на нов заем от 8,1 млн.! Смятам, че е нужно не увеличение, а редукция на заплатите на част от ръководния ешелон в общинската администрация, както на съветниците, в това число и на председателя, чиято заплата считам, че е нелогично голяма – 90% от кметската! Не е нормално за 4-5 дни сумарна работа на месец да се получават такива заплати, такава надница няма никъде! Но очевидно някои господа са вложили много в изборите и сега искат да си възвърнат вложеното! Призовавам общинските съветници и председателят да обявяват всеки месец публично заплатите си за информация на избирателите, които са фактическите им работодатели.

Д-р Владимир Таковски, с 5 мандата на съветник зад гърба си: Нека ги вдигат, това е работа, и то отговорна!

Нека ги вдигнат, приветствам го! И депутатите отиват да работят за общественото благо, пък си вдигат заплатите до небесата. Каква е разликата между депутатите и общинските съветници – едните са на национално ниво, другите – на местно, но принципът е един и същи, и след като едните го правят, няма лошо да го направят и другите. А и смятам, че вече би трябвало да спре да се гледа на такъв акт като на нещо лошо и неприемливо. Щом работят хората, трябва да взимат адекватно възнаграждение. Разбира се, че увеличението ще се отрази на общинския бюджет и чувам какво говори Байкушев за финансовото състояние на Общината, но чувам и какво говорят Илко Стоянов и други запознати със ситуацията експерти. В момента Община Благоевград има 4,8 млн. лв. в Общинска банка и не знам защо Байкушев твърди, че няма пари?! Същият гражданин Байкушев вдигна протестен референдум срещу взимането на кредит от Общината, а първата му работа като влезе във властта бе да вземе безлихвен заем 8 млн., който след 1 г. трябва да върнем, в противен случай започват да текат лихви. Човек като е принципен, нека е такъв докрая! Колкото до заплатите на съветниците, аз приветствам вдигането им, защото това е работа, и то отговорна, и в комисиите, и на сесиите. Да не забравяме, че парите се плащат не само на часова ставка, а и за качество труд. Ако не дават качествен труд, парите ще са им мното, но в ОбС са все млади, интелигентни хора, избрани с любовта на народа, а не с купуване на гласове. Те заслужават по- големи заплати, защото ще направят много за тази община. Малко преди да приключи предишният мандат, и ние си вдигнахме заплатите на 1600 лв., ако не бъркам, но не ги дочакахме, така че не виждам лошо във внесения проект”, коментира д-р Таковски.

Д-р Владимир Пандев, говорител на групата на БСП в миналия ОбС: Надявам се гражданите да реагират, защото не сме ги изпратили там, за да печелят от нашите данъци

Като партия винаги сме били категорични, че трудът на общинския съветник трябва да е безвъзмезден, в полза на обществото. Вярно е, че законът задължава той да е платен, тъй като всеки труд е възмезден. Но като общински съветник да взимаш заплата, по-висока от тази на учител или на лекар, за мен е абсолютно безобразие! Най-малкото защото този труд трябва да е реципрочен на ангажираността. Участието в сесии, комисии и времето за подготовка по въпросите от дневния ред не отговаря на цял месец с 8-часов работен ден! На всеки, който е влязъл в ОбС, за да печели, мястото му не е там! Имам обосновани предположения, че доста пари са хвърлени в предизборната кампания, но не е начинът мандатът на ОбС да се ползва за подсигуряване на средства за осигуряване на място в следващия или покриване на направени за целта разходи. Гласуване на такова предложение във време, в което Общината е във финансова криза, просто е безобразие! Преди да си се потрудил Общината да стане финансово стабилна да претендираш за по-голямо възнаграждение, за мен е най-малкото необяснимо. И не мисля, че става дума за опит за атака срещу новия кмет, а за чисто човешка лакомия! Опасявам се, че самите общински съветници, утвърждавайки едно такова увеличение, ще попаднат под гражданския гняв и няма да е далеч времето, в което ще има протести срещу тях. Надявам се гражданите на Благоевград да реагират, защото ние сме ги изпратили там не да печелят от нашите данъци, а всички ние да живеем в по-добра среда. Първо да свършат нещо, после да искат, а не да започват работата си в ОбС от заплатите си. Действията им будят отвращение!

Исмет Узунов, екссъветник от ДПС: Справедливото заплащане на труда е сериозният проблем в ОбС – Благоевград

Законът дава възможност възнаграждението на общинските съветници да е до 70% от това на председателя, но законът казва още, че председателят взима до 90% от заплатата на кмета, без да фиксира точно колко. Предложението, което сега се вкарва в правилника, е за заплати от 35 до 70% на съветниците, но ако ОбС реши да намали заплатата на председателя, моментално ще паднат и техните. Мой колега е съветник в друга община, не по-голяма и също в неособено добро финансово състояние от Благоевград, и заплатата, която получава, е около 3000 лв. Нека сме реалисти, Благоевград е областен център и 6000 лв. за един кмет е ниска заплата, както и за председател на ОбС.

Споделям принципа, че за да бъде кметът активен, да работи и да няма корупционни практики, трябва да получава висока заплата. Въпрос на личностно съзнание и самосъзнание е как всеки съветник ще гласува по това предложение. Лично аз не бих се съгласил в правилника за работа на ОбС да се фиксира минимален размер на възнаграждението и смятам, че там е редно да се впише само горната граница по закон до 70% . С отделни решения по всяко време на мандата конкретният размер на възнаграждението може да се определя в зависимост от финансовото състояние на Общината, като личното ми мнение е, че съветниците трябва да се съобразяват със ситуацията в общината. Истински сериозният проблем, на който настоящият състав на ОбС трябва да обърне внимание, преди да гласува правилника си за работа, е да има справедливо възнагреждние на хората според това дали работят, или не работят. В нашия мандат не успяхме да го направим, имаше хора, ангажирани в 3 комисии, и други с участие в минимално допустимата 1 комисия, които получаваха на практика повече пари, тъй като бяха много по-малко ангажирани. Освен това при ангажираност в работата на 3 комисии е много по-вероятно 1 път да не успееш да присъстваш на заседание, но това отсъствие те лишава от половината възнаграждение, за разлика от колегите с по-малка заетост. Любопитно е, че сега в правилника се залага и участието в търгове и конкурси, провеждани със заповед на кмета, да се заплаща допълнително, в предния мандат това влизаше в задълженията ни на съветници. /Струма бг

 

Добавени коментари

Бошкилов публикува:
30 Ноември 2023 | 09:21
На Тасков игрите само как подхлъзва колегите си за да искара виновен кмета а сега кмета дали няма да внесе предложение да си намали заплатата и Тасков ще го сука
Пухи публикува:
29 Ноември 2023 | 18:51
Я пък тези ДПС !!!! Влас и пари! Я ходи да садиш тютюн бре .... Ох да се върне
Чьое публикува:
29 Ноември 2023 | 15:23
Ако Исмет иска 2000лв. заплата да работи по 12часа на някой строеж, работници се търсят. За три или четири дни работа в общинският съвет на месец и 500 лв. са много. Срам нямате еииии.

Добавете Вашия коментар

TOP