200 пъстри яйца боядисаха на Велики четвъртък децата на Белица

22 Април 2022 | 10:59
0 коментара
Култура
200 пъстри яйца боядисаха на Велики четвъртък децата на Белица

Тази година седмицата на детската книга и изкуствата за деца в Белица съвпадна със Страстната седмица преди Великденските празници. Днес, на Велики четвъртък, в импровизираната работилница на открито, разположена в центъра на китното градче, 120 деца от СУ “ Св. св. Кирил и Методий“ гр. Белица се включиха в боядисването на великденски яйца.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Тази традиция беше пресъздадена днес в центъра на Белица. Младите хора се запознаха с техниката и материалите за боядисване на яйца. Научиха за  произхода и символиката на празника, традициите и ритуалите и проявиха творческото си въображение.

Яйцата ще бъдат съхранени и подарени на гражданите и гостите на Белица, които ще присъстват на големия Великденски концерт в неделя от 18.30 ч. с участието на фолклорния ансамбъл при читалище „Георги Тодоров 1885“ и специалното участие на известната изпълнителка на мелодичната фолклорна песен от пиринския край – Радостина Паньова.

Добавете Вашия коментар

TOP