200 проверки по спазване разпоредбите на трудовото законодателство са извършили инспекторите по труда в областта за месец октомври

29 Ноември 2016 | 12:46
0 коментара
Общество
200 проверки по спазване разпоредбите на трудовото законодателство са извършили инспекторите по труда в областта за месец октомври

200 броя проверки по спазване разпоредбите на трудовото законодателство са извършили инспекторите по труда в областта за месец октомври. Това каза за „Фокус“ временно изпълняващия длъжността директор на Дирекция „Инспекция по труда“ Славянка Симитчийска.

По думите й 3 броя от тях са извършени във връзка с периодичен контрол на рискови обекти. „Рисковите обекти са леярни, промишлени инсталации, газови инсталации за пропанбутан, петролната база в областта, мината, която обаче ние не проверяваме от нашата дирекция, а колегите от Кюстендил, тъй като при нас няма минен инженер, ВиК хлораторните станции също подлежат на такива проверки заради употребата на хлор-газ, амонячните инсталации, заради голямото количество амоняк“, каза още Симитчийска.

Според нея през последните години на базата на периодичните проверки, които се извършват в тези обекти може да се кажа, че голяма част от установените проблеми са отстранени.

„Аз лично съм проверявал част от тези обекти и съм виждала от къде започнаха и до момента по отношение на личните предпазни средства и осигуреност, по отношение на автоматичните защити. Наистина мога да кажа, че към днешна дата нещата в тези обекти стоят доста добре“, добави Симитчийска и подчерта, че за щастие заради взетите мерки няма възникнали злопоуки в някой от тези обекти.

временно изпълняващия длъжността директор на Дирекция „Инспекция по труда“ заяви, че също така са направени 43 проверки във връзка с изпълнението на дадени предписания при предишни проверки, 1 брой по искане по чл.327, ал. 2 от КТ – за прекратяване на трудовото правоотношение, когато се установи, че работодателят е прекратил своята дейности, 8 броя във връзка с постъпили сигнали от граждани за неизплатени трудови възнаграждения, неизплатени обезщетения за неспазено предизвестие или за неизползване платен годишен отпуск при прекратяване на трудовите правоотношения, направени са и 4 проверки във връзка с разследване на трудови злополуки, а 132 броя са за изпълнението на програмите и мерките заложени в годишния план на ИТ. 

Добавете Вашия коментар

TOP