200 000 именици пълнят шаран за Никулден

06 Декември 2021 | 11:14
0 коментара
Култура
200 000 именици пълнят шаран за Никулден

Близо 200 000 именници пълнят шаран за Никулден, сочат данните на Националния статистически институт. По-голямата част от тях са мъже. 92 000 българи, които носят красивото име Николай, ще почерпят днес.

Никола е петото най- популярно мъжко име за новородените у нас след Александър, Георги, Мартин и Димитър през 2020 година. С него са титулувани 666 момченца. Името Никол пък е третото най-обичано женско име в България. Него носят 564 малки госпожици, отбелязват от Националния статистически институт.

Свети Никола е покровител на моряците, моретата, рибарите, банкерите, търговците, пътешествениците, рода и семейството. Има традиция, която повелява именно на Никулден се украсяват коледните елхи. На трапезата за Никулден задължително трябва да присъства шаран. Народът вярва, че той е „слуга“ на Свети Никола. По стара рецепта за празника се приготвя традиционното ястие, което се нарича рибник - шаранът се пълни с ориз, лук, орехи, стафиди и булгур, след което се увива в квасено тесто и се пече.

Приготвя се и обреден хляб, който е украсен с фигура на риба, лодка или друг символичен образ, характеризиращ свети Никола. На трапезата трябва да има и постни ястия, като сарми, боб, чушки, варена царевица и жито. На Никулден се събира цялото семейство, а трапезата не се вдига цял ден. Според поверието, когато домакинята почиства рибата от люспите, трябва много да внимава да не паднат на земята, тъй като заедно с тях ще изпадне и имането на дома. Според друго вярване, ако някой настъпи падналите рибешки люспи, ще се разболее. Според народните вярвания, ако сложим люспа от шарана в портфейла си, тя ще ни донесе късмет и пари..

Добавете Вашия коментар

TOP