20 кандидати за шефове на 10 училища в Пиринско! Зам. директорът на Шесто ОУ и собственик на частна вечерна гимназия М. Андонов влиза в битката за стола на Д. Арабаджиев

03 Август 2020 | 06:40
1 коментара
Общество

Втора „вълна” конкурси през лято 2020 в област Благоевград. Общо 20 учители, бивши директори, зам. директори и образователни специалисти кандидатстват за  шефските постове в 10 училища в Пиринско. Преди дни приключиха писмените и устни изпити на претендентите за 13 други училища, повечето ръководени от временно изпълняващи длъжността. Сега предстоят тестовете и интервютата за 10 овакантени постове след пенсионирането на титулярите. Двама от кандидатите – Павел Ерменков и Божидар Харисков, не са допуснати до участие в конкурса, тъй като представените от тях документи не удостоверяват изискването за не по-малко от 5 години учителски  стаж, или притежаваната  образователно-квалификационна степен „магистър” не съответства на изискващата се такава. 

Конкретно за Благоевград с най-голям интерес се очаква „надпреварата” за стола на Димитър Арабаджиев, който ръководи училището в квартал „Струмско” последните 20 г. Един от претендентите за поста е Методи Андонов. Той дълги години бе заместник на Д. Арабджиев, а едновременно с това бе основател и директор на частното вечерно училище, помещаващо се в същата сграда, което от тази учебна година преустанови дейност заради липса на ученици. В списъка, публикуван на сайта на РУО, не е посочено кой кандидат за кое училище е подал документи, но на „очи се набива” името на Магдалена Шекерлийска, която е асистент в Катедрата по химия на ЮЗУ, учител в Математическата гимназия в Кюстендил и притежава докторска степен по методика на обучението по химия /професионално направление 1.3. Педагогика на обучението по…./.

Санданчани пък с нетърпение очакват да разберат кой ще наследи на поста досегашния директор на Профилирана гимназия „Яне Сандански” Зорица Органджиева, чието предизвестие за пенсиониране изтича в средата на този месец. Сред кандидатите за длъжността е Снежана Николова. Тя ръководи училището в продължение на 4 г., докато З. Органжиева се изявяваше като зам. кмет в екипа на бившия управник на Сандански Кирил Котев. След загубата на изборите м.г. Органджиева се върна начело на гимназията, а Сн. Николова продължи да работи като редови учител по география. Междувременно с връщането си в училището  бившата кметица разкри трети щат за зам. директор, а новината хвърли в смут учители и жители на града, тъй като досега в ПГ „Яне Сандански” никога не е имало трима зам. Директори, и то все по учебната дейност. На новоразкритото  място бе назначена съпругата на зам. председателя на ОбС -Сандански Петър Додушев – Катина, която бе началник на отдел „Образование и култура” в община Сандански по времето на К. Котев, а преди това е била учител по английски в гимназията. Сега назначената скандално като трети зам. директор Катина Додушева е претендент и за длъжността директор, което предизвика много коментари. Документи са подали и бившата шефка на Техническата гимназия в Сандански Вера Влахова, и учителят по философия  в Спортното училище Христо Йорданов, които са редовни участници в  директорските конкурси

Да стане титуляр на поста „ще се бори” настоящият вр.и.д. директор на Разложката професионална гимназия Васка Пенева. Амбиции за шефското място има и бившата директорка Галина Адамова, която в края на 2107 г. бе уволнена с мотив констатирани множество пропуски и нарушения в организационната и контролната дейност, в това число и попълването и воденето на училищната документация.

С оттеглянето от образователната система на емблематичния директор на ПГИТ /Професионалната гимназия по икономика и туризъм/ в Петрич инж. Светла Данаилова кандидат за поста е известната учителка по математика София Рускова, която бе вр.и.д., докато инж. Данаилова заемаше длъжността директор на дирекция „Образование и култура” в община Петрич.

Училището във Вълкосел, което 35 г. ръководи Митко Джуков, сега иска да управлява учителката Росица Джукова, а кандидат за директорското място в ОбУ /Обединеното училище/ в Юруково е преподавателят по математика и IТ Салих Шольов.

С пенсионирането на директори се овакантяват шефските места и в училището в с. Дамяница, ПГМЕТ /Професионалната гимназия по механоелектротехника/ в Петрич, Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство и Професионалната гимназия по транспорт в Разлог. В списъка с кандидатите е и Татяна Динчева, учител по математика, информатика и IТ в ПГ по МСС – Разлог, Галина Нинова, Елизабет Топов – старши учител по математика, физика и астрономия, Неджими Кичук, Красимир Даутев, както и старши експертът по физическо възпитание и спорт в РУО Борислав Иванов.

Писменият изпит – тест, е насрочен за 10 август в сградата на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ –  Благоевград.в.Струма

Добавени коментари

ШЕСТИЦИ публикува:
05 Септември 2020 | 13:54
ДОСЕГА ВЪВ ВЪЛКОСЕЛ СЕ ПИШЕХА ШЕСТИЦИ, САМО АКО КУПУВАШ ПИЦИ ОТ СЪПРУГАТА НА ДИРЕКТОРА СЪЛЗИЦА

Добавете Вашия коментар

TOP