2-ма от Благоевградска област в ръководството на новоучредената партия „Български възход“

19 Юни 2022 | 22:48
3 коментара
Политика
2-ма от Благоевградска област в ръководството на новоучредената партия  Български възход

Надежда Самарджиева и Георги Самандов са двамата представители от Благоевградска област, които днес влязоха в Изпълнителния съвет на новоучредената партия Български възход.

Бившият зам.-министър на енергетиката инж. Самандов е син на някогашния Командващ на Съвместното командване на силите, общинския съветник в Гоце Делчев ген. Атанас Самандов.

На пресконференцията след основаването на партията „Български възход“ Георги Самандов седна от дясната страна на партийния лидер Стефан Янев и потвърди предварителните слухове, че е сред най-близките хора на Янев. Самандов на практика зае мястото на съучредителката на партията Ралица Симеонова, която рано сутринта използва социалните мрежи, за да обяви, че напуска партията, защото не е съгласна с напливът към „Български възход“ на отломки от други партии.

От ляво на партийния лидер през няколко новоизбрани членове на партийното ръководство пък беше адв. Надежда Самарджиева, която е дъщеря на бизнесмена от Добринище Данаил Самарджиев.

Бившият служебен премиер и министър на отбраната в кабинета „Петков“ очаквано оглави новата политическа формация.

В изпълнителния ѝ съвет влизат редица хора, много от които бивши министри като: Георги Самандов заместник-министър на енергетиката в едно от предишните служебни правителства, Виолета Комитова – бивш министър на регионалното развитие и проф. Даниела Дашева – министър на културата и спорта в едно от служебните правителства. Останалите членове са: многогодишният журналист Николай Коев, Елена Цонева – предприемач и бизнесмен, Емилияна Попова – бивш прокурор, Надежда Самарджиева- адвокат, Николай Бабуров – бизнесмен и инженер по образование.

Основната цел на новоучредената партия, която се определя по-скоро като национално-консервативна, е реализацията на българския национален интерес. Тя ще работи за утвърждаване на националната държава от гледна точка на консерватизма, за българските традиции и ценности. „Български възход“ ще настоява за реформа на средното и висше образование, както и за мерки за справяне с демографската криза.

По повод отношенията на страната със Северна Македония, Янев заяви следното: ‘‘Важно е да положим основите на сътрудничество със Северна Македония и би било добре всички работни групи, които имат информация по темата, да вземат участие.

‘‘ Относно защитата на българския интерес, бившият министър на отбраната заяви, че според него той го е защитавал неотлъчно. Стефан Янев коментира и бъдещо сътрудничество с парламентарно представените партии, като уточни че формацията ще бъде отворена към диалог с всяка една политическа група, стига тя да бъде кадрово представена.

Бившият министър коментира лаконично отцепването на Ралица Симеонова от формацията като заяви: ‘ Ралица Симеонова е един качествен човек със свободна воля. Тя решава как да действа и въпросите трябва да бъдат отправени към нея.‘‘ На учредяването на формацията взеха участие 800 делегата от цялата страна, а Янев уточни, че целта на днешното събрание е изпълнена.

Стефан Янев беше начело на двете служебни правителства, които управляваха страната от май до края на декември 2021 г. В четирипартийното правителство на Кирил Петков стана министър на отбраната, но бе принуден да напусне този пост заради своите изявления свързани с руската агресия срещу Украйна. Още в първия ден на войната Янев използва термина „операция“ вместо война, което беше възприето от обществеността като заиграване с руската пропаганда.

Добавени коментари

Банско публикува:
21 Юни 2022 | 15:00
Данаил Самарджиев е толкова бизнесмен,колкото и Георги Делиев е майстор-ковач!Надежда Самарджиева беше в ГЕРБ с Икономов,после беше кандидат-съветник от ВМРО,после кандидат-депутат от Изправи се.Бг,а сега при Стефан Янев.Доста голямо политическо непостоянство,за толкова кратък период от време.Не,мерси!
"Преобул се Илия..." публикува:
20 Юни 2022 | 15:33
Какво "Бравос",бре? Ти познаваш ле "новите"? Познаваш ги грънци! Надежда,която е достойно копие на баща си,която вече смени всички партии-познаваш ли??? То не беше в листата на ВМРО,но работеше за Икономов,то не беше с Албина Анева... сега пък в "новата партия" на Янев.Голем мерак за власт! А защо??? Аман от боклуци. Затова сме толкова "напред"! Вървим от трън,та на глог.Затова гласуват само 20% от хората,защото им омръзна от парцали-айдуци и лъжци!!!
Бравос публикува:
20 Юни 2022 | 06:43
а браво генерал янев да ги маха всички в народното събрание

Добавете Вашия коментар

TOP