2 фирми искат да строят заводи в Разлог, общината няма свободни терени

11 Април 2023 | 09:34
7 коментара
Общество
Благоевград
2 фирми искат да строят заводи в Разлог, общината няма свободни терени

Съветниците в Разлог получиха от кметската администрация един месец да мислят по въпроса дали да направят модерна индустриална зона върху 100-те дка общинска земя, където благоевградският бизнесмен Иван Чапов възнамеряваше да прави най-големия на Балканите спортен комплекс, но впоследствие се отказа.

Въпросът бе повдигнат на последната редовна сесия на ОбС от зам. кмета Иван Гюров, който обясни, че само през последната седмица в общината са постъпили 2 запитвания за строеж на 2 големи завода. Едното запитване било за производство на  медицински консумативи, а другото – за „специфично и много интересно екопроизводство“, както го описа Гюров. И двете фирми обаче се интересували от големи общински терени, на които ще могат да построят заводите. Заводът за медицински консумативи търсел площ поне 20 дка, защото само сградите ще бъдат разположени върху 12 дка, а е планиран и поне 8 дка двор, за втория завод трябвали между 20 и 30 дка.

„Проблемът е, че общината има само един такъв голям терен и той е отреден за спортен комплекс. Затова искам да помислите по въпроса трябва ли да продължим да мислим за спорт, или да направим там една модерна индустриална зона, като разделим този терен на 5-6 части и ги предоставим на инвеститори“, обясни Гюров и даде едномесечен срок на съветниците до следващата сесия, когато се надява да получи отговор по казуса.

Припомняме, че през 2017 г. Чапов спечели 35-годишна концесия за строеж на спортен суперкомплекс в Разлог, но миналата година се отказа от нея и подаде молба до ОбС – Разлог да му бъде прекратен договорът. Мотивите, изложени тогава от бизнесмена, бяха настъпили форсмажорни обстоятелства – продължилата 2 г. Ковид пандемия, както и завишените цени на строителните материали, които не му позволяват да направи строежа за предложената от самия него сума 29 629 130 лева без ДДС.

Теренът, върху който благоевградчанинът искаше да строи футболен стадион с покрити трибуни и капацитет 2000 места, 12 открити игрища, мултифункционална спортна зала с капацитет 1500 места и открит паркинг за 460 МПС, е 103 дка в местността Байова борика. Мястото е празно, само със символичната първа копка, която Чапов направи през 2019 г. До момента общината не е обявила нов конкурс за избор на концесионер и на практика оттогава провалената концесия не е попадала в дневен ред на ОбС заседание, нито пък е коментиран въпросът за какво може да се използва теренът.

Общинските съветници – спортни фенове, които евентуално биха гласували против предложението за индустриална зона, получиха „бонус“ – нова волейболна зала. Тя ще е до стадиона с 1300 седящи места. Залата е планирана да е с механична преграда, даваща възможност 4 отбора да играят едновременно, защото децата от волейболния клуб са 220, ще е съобразена с всички изисквания за национални състезания, а специалната й звукоизолация ще я прави пригодна за изнасяне на концерти. Ще има и самостоятелно фотоволтаично захранване. Гюров увери, че до септември ще има работен проект, а финансирането е изчислено на 5-6 млн. лв. „Имаме парите, но за да не изразходваме всичките си налични средства, по-добре е следващият Общински съвет да тегли заем, който ще можем да връщаме много години“, обясни зам. кметът ВАНЯ СИМЕОНОВА, в.Струма

Добавени коментари

Гюров президент публикува:
14 Април 2023 | 09:45
Туристическа котловина с курорти и минерални извори , Глупакът заводи ще строи. На фона на Пирин промишлена зона ще прави.
vane публикува:
13 Април 2023 | 01:53
idaa izbore
дудук фарфаров публикува:
12 Април 2023 | 14:01
Крадците гюрови гръменови герчеви вънджови в действие,дапродадат всичко ,което е останало като общинска собственост.Не знам дали изобщо таквия мекерета ,временно испълняващи некакви длъжности в общината имат право да се разпореждат с каквато и да е общинска собственост.Наближава обаче времето когато ще им потърсим сметка,спокойно жители на община Разлог .
Хи-Хо Ха-Хо публикува:
12 Април 2023 | 10:28
А има терени да си построят фотоволтаични централи. За наши хора може, за външни,които ще създадат работни места - не може. Защо ли? Защото няма далавера.
Ей мекере публикува:
12 Април 2023 | 09:39
Преди няколко дни каза на кои фирми от София сте дали саниране на сгради А не казваш, че на ЕДИНИЯ адрес са регистрирани 45 фирми
Тоя е голям публикува:
12 Април 2023 | 08:41
Простак 30 години в Бетоловото и Предел щяха да развиват туризъм сега ще строи заводи Будала дай неплодородните земи които щеше да даваш на Прокопиев
Гюров публикува:
12 Април 2023 | 08:37
Кажи колко БРОЯ работни места ще създадат и какви специалисти търсят иначе завод върху 20 декара нещо лъжеш твойта ракиджийница е по- голяма

Добавете Вашия коментар

TOP