2 716 четвъртокласници в Пиринско на изпит по български език и литература

29 Май 2023 | 11:30
0 коментара
Общество
Благоевград
2 716 четвъртокласници в Пиринско на изпит по български език и литература

2 716 четвъртокласници от училищата на територията на Благоевградска област се очаква да се явят на национално външно оценяване по български език и литература. Изпитът започва в 10 ч. и ще продължи 60 минути. За деца със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече, съобщиха от МОН. 

Преподавателите вече имат натрупан опит с провеждането на национално външно оценяване, така че изненади не се очакват, каза за Радио Благоевград Методи Попов от РУО. Той поясни и как ще протече изпитът: Първо трябва да покажат сформираните умения да създават текст по диктовка, на второ място - тест за четене с разбиране с 25 задачи и накрая създаване на собствен текст.

Методи Попов посоче, че вече са сформирани комисиите за оценяване. Те ще започнат работа след като материалите се сканират на платформата, обясни Попов. 

 

Оценките от националното външно оценяване в края на IV клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. Максималният брой точки на всеки изпит е 100.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

Добавете Вашия коментар

TOP