2 645 зрелостници от Благоевградска област се явяват на матурата по български език и литература

19 Май 2017 | 08:02
0 коментара
Общество

2 645 зрелостници от Благоевградска област се явяват на матурата по български език и литература, който започва в 8.00 часа и е с продължителност 4 часа. Това съобщи за „Фокус“ Светлана Солачка, председател на Регионалната комисия за организиране и провеждане на зрелостни изпити към Регионално управление на образованието-Благоевград.

По думите ѝ общия брой на дванадесетокласниците, които са се записали е 2 741, но това са не само завършващи тази година, а и ученици, които са завършили през предходни години.

„Заявили са желание да се явят на изпит по български език и литература – 2 645, а на втори държавен зрелостен изпит – 2 693, тоест има разминаване, защото някои ще се явяват само на български език, а други пък само на втори държавен зрелостен изпит. Тази година Вие знаете, че има възможност за резултат от втори държавен зрелостен изпит да се вземе средно-аритметичната оценка от държавните изпити за придобиване на степен за професионална квалификация“, каза още Солачка.

Тя добави, че 559 зрелостника са заявили това желание, тоест те няма да се явяват на общообразователен предмет от задължителната подготовка по учебния план, който са изучавали – история, география, физика, химия, биология и различни чужди езици, а ще използват средно-аритметичната оценка от държавните зрелостни изпити за придобиване на съответната професионална квалификация. „Заради това очакваме на втори ДЗИ да се явяват 2 134 зрелостници“, уточни Солачка.
Припомняме, че изпитният вариант за държавния зрелостния изпит по български език и литература за 12-и клас е генериран в 5.10 часа в МОН. Авторът и произведението за 41-я въпрос ще бъдат обявени в 12.00 часа.

Първият модул продължава 1 час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят максимум 30 точки.

Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи до 40 точки.

Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100. За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра за оценяване.

Добавете Вашия коментар

TOP