2 134 зрелостници са заявили желание да се явят на втори държавен зрелостен изпит

22 Май 2017 | 08:45
0 коментара
Общество

2 134 зрелостници са заявили желание да се явят днес на втори държавен зрелостен изпит. Това каза за„Фокус“ Светлана Солачка, председател на Регионалната комисия за организиране и провеждане на зрелостни изпити към Регионално управление на образованието-Благоевград.

Тя припомни, че тази година има възможност за резултат от втори държавен зрелостен изпит да се вземе средно-аритметичната оценка от държавните изпити за придобиване на степен за професионална квалификация и така 559 зрелостника са заявили това желание, тоест те няма да се явяват на общообразователен предмет от задължителната подготовка по учебния план, който са изучавали – история, география, физика, химия, биология и различни чужди езици, а ще използват средно-аритметичната оценка от държавните зрелостни изпити за придобиване на съответната професионална квалификация.

Солачка уточни, че общият брой на зрелостниците, които е трябвало да се явят на втори държавен зрелостен изпит е 2 693, но като се махнат тези 559 остават 2 134.

По думите й за изпит по биология са се записали 648 зрелостници, за география – 569 зрелостници, третият най-желан предмет е английски език, след това математика и т.н.

„На септемврийската сесия пробно бяха въведени именно тези модули, според които има група предмети, които са разделени на 3 модула със съответно различно регламентирано време и група предмети, сред които са математика, природни науки – химия, физика, биология, които се провеждат на 2 модула.

Съответно по време на модула ученикът няма право да напуска залата или тоест трябва да приключи работата си по модула, предава съответния модул и тогава може да излезе и да напусне залата, дори и да ползва тоалетна, което ограничава възможностите за преписване“, посочи тя.

Припомняме, че 2-ма зрелостници от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Симитли и Благоевградската професионална гимназия „изгоряха“ в петък на матурата по български език и литература, след като ги спипаха с втори телефон и заради опит за преписване изпитните им работи са анулирани.

Миналата година на ДЗИ-то по БЕЛ бяха анулирани 7 работи заради преписване. 

Добавете Вашия коментар

TOP