198 пожара у нас са гасили огнеборци през изминалото денонощие, опасността остава

06 Август 2021 | 09:24
0 коментара
Общество

198 пожара са гасили у нас за изминалото денонощие пожарникари, горски служители с подкрепата на армията и доброволци. Всички пожари са локализирани, 18 остават под наблюдение”, заяви за NOVA гл. комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Няма загинали и пострадали, информира МВР. При 167 пожара няма нанесени материали щети - 104 са били в сухи треви, горска постеля и храсти, седем в стърнища, 48 в отпадъци и осем други. С преки материални щети са възникнали 31 пожара, от които: седем в жилищни сгради; един в промишлени сгради; три в спомагателни, временни или паянтови постройки; седем в транспортни средства; четири в горски масиви; три в селското стопанство; един в открити площадки в урбанизираните територии; два в съоръжения на открито и три броя други. 

Пожарът край санданското село Петрово е локализиран

Сред по-значимите пожари е този във Велинград, който предизвика частично бедствено положение заради задимяване, но късно снощи беше ограничен. По такъв начин стоят нещата и в Кърджали, Кюстендил и Перник.

Потенциален риск около самите пожари винаги има, предупреди комисар Николов, особено, ако има силен вятър. Към момента, обаче, няма данни за необходима евакуацията в населените места, където бушуват пожари. Органите на реда са в готовност при необходимост да прибегнат към подобна мярка.

Частично бедствено положение в община Велинград

Относно пожарите в Северна Македония той обясни, че засега нещата са под контрол. „Чух се с колегите от Северна Македония. Активно работят и ограничават пожара. Основната им задача е да го локализират, за да не тръгне към България. Той е на десетина километра от страната. На нашата граница се правят специални операции, които се ръководят от областния управител на Благоевград”, каза още комисар Николов и обясни, че на границата ни се правят специални полоси.

"Това, което ми каза колегата от Македония, ръководител на нашата група, е, че пожарът е все още на десетина километра, по права линия - до 5, но към момента няма аларма, която да повишава нашето внимание за някаква опасност", допълни специалистът. 

Пожарът в Северна Македония опасно се приближава към България

Опасността от пожари остава голяма и тя ще съществува поне до 14 август. Днес ситуацията е малко по-благоприятна.

"За съжаление, не вали там, където искаме. Все пак сме направили нужната организация и работим”, добави ком. Николов.

Добавете Вашия коментар

TOP