19 дни недоволство: Борисов, Гешев, идва краят

27 Юли 2020 | 20:13
0 коментара
Общество

Оставка на правителството, оставка на главния прокурор, провеждане на честни избори – исканията на протестиращите за 19-и пореден ден отекват под прозорците на Министерски съвет, съпроводени от силни освирквания и скандирания, предаде репортер на БГНЕС.

 

 

Минути преди 19 часа пространството в т.нар. триъгълник на властта все още не е запълнено от хора, но протестиращите набират численост. “Позор, оставка и затвор” – звучи от колоните на площада. Музикалният съпровод продължава с римейк на Pink Floyd и тяхната още една тухла в стената, както и побългарен вариант на “Бела чао” – “Борисов, чао, чао, чао. Идва краят. Вземи си Гешев”…

В началото на днешния протест част от протестиращите отправиха пожелание за независим прокурор към народния представител Делян Пеевски, който на днешния ден има рожден ден, съобщиха недоволните.

Според събралата се група симпатизанти на Демократична България у нас върховенството на закона е изместено от управление на задкулисието. „Трудно се избира подарък на човек, който си има всичко – не само любяща майка, но и любящи министри. Не просто бащина закрила, а и прокурорска. Не просто покрив над главата си, а цял хотел. Затова решихме да подарим на депутата това, което всеки зодия лъв иска – внимание“, казват протестиращите, които настояват за реформа в съдебната система. Според тях такава задължително трябва да премине през реформа в прокуратурата и фигурата на главния прокурор като ръководител на държавното обвинение.

„Надяваме се все пак той да ни уважи, в този специален за него ден и да покаже, че все пак той е народен представител и като такъв държи отговор на гражданите“, заяви Александра Стеркова от името на изразяващите недоволството си и допълни: „Ние пожелаваме на всеки, включително и на Делян Пеевски, справедлив съд и независим прокурор“.

Според Стеркова реформата може да се случи и без промени в Конституцията, които да налагат Велико Народно събрание, а само с обикновено такова. „Това е основният път, защото преминаването към Велико Народно събрание ще даде възможност на задкулисието да се окопае още повече във властта“, каза още тя. /БГНЕС

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP