186 годишни от рождението на Апостола на свободата

18 Юли 2023 | 09:00
0 коментара
Общество
Благоевград
186 годишни от рождението на Апостола на свободата

С полагане на цветя пред бюст – паметника на Васил Левски в Благоевград ще бъде почетена 186-та годишнина от рождението на Апостола на свободата.

Церемонията, в знак на признателност към живота и делото на Васил Левски, ще се състои днес от 10.00 часа.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.

Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание.

Това въстание и последвалата Руско – турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта. На 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 февруари.

Добавете Вашия коментар

TOP