17 казана курбан осветиха и раздадоха за празника на Божията майка, закрилница на Симитли

08 Септември 2015 | 18:29
0 коментара
Общество
17 казана курбан осветиха и раздадоха за празника на Божията майка, закрилница на Симитли

Денят на Рождество на Пресвета Богородица по църковния календар е ден празничен за Симитли. Рано сутринта в храма бе отслужена Божествената Света литургия, стотици миряни запалиха свещица за здраве.

Малки и големи бяха миросани от отец Методи и отец Спас. 14 жертвени животни заклаха и принесоха в жертва на Божията майка, закрилница на Симитли. 17 казана курбан осветиха и раздадоха на общите трапези и за домовете на всеки дошъл на празника. Стотици хора, почитащи Божията майка, изпълниха двора на храма. Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов седна на обща трапеза с всички празнуващи. Много хора, минавайки случайно през града, дойдоха да запалят свещ за здраве.

8-ми септември, Малка Богородица. Денят, в който православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, град Симитли празнува. Денят е храмов празник на църквата в града. 8-ми септември е голям празник в Симитли, традиция с десетилетна история.

Божията майка е закрилница на град Симитли. Храмът в града е наречен на Рождество на Пресвета Богородица. Градежът на църквата в Симитли започва веднага след Освобождението. След Освобождението Симитли започва да се населва с хора от планинските села. Тогава нуждата от храм, от вяра, е била особено силно изразена. Инициативни хора създават комитет и започват събирането на средства за градежа на църквата. Местен свещеник взима кредит от банката за градежа на божия храм, който изплаща 20 години.

Добавете Вашия коментар

TOP