17 екипа на ЦСМП в Пиринско готови денонощно да реагират при ситуация на болни с коронавирус

14 Март 2020 | 19:02
2 коментара
Общество

В благоевградската болница няма увеличаване на болните от респираторни заболявания, заяви вчера директорът д-р Огнян Митев. Превантивните мерки, които бяха въведени заради грипната вълна и коронавируса, са същите. Лекарите са в готовност да приемат пациенти със съмнения за Ковид-19 в изолирания втори етаж на инфекциозно отделение. В самото отделение на първия етаж също са предвидени за разкриване 15 допълнителни легла.

При рязко покачване на броя на заразени с вируса има вариант да бъдат хоспитализирани в отделна сграда, като една от тях е тубдиспансерът, в който се лекуват лица с белодробни заболявания. Към момента във вътрешно отделение на болницата са заети 18 от общо 31 легла, като само 3-ма от пациентите са с бронхопневмонии, заяви началникът на отделението д-р Румен Кондев.

"При нас няма напрежение. От РЗИ бяха иззети 6 проби за коронавирус на болните от пневмония пациенти, всички бяха отрицателни”, добави шефът на вътрешно отделение.

Всички екипи в 10-те филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевградска област са подготвени да реагират при ситуация на болни от коронавирус, каза директорът д-р Красимир Михайлов. „На територията на областта денонощно работят 17 екипа, от които 5 реанимационни, 1 лекарски в Благоевград, 10 фелдшери и 1 транспортен. Във всички линейки разполагаме с респираторни апарати за обдишване, като в повечето от тях апаратурата е съвременна. Всички екипи имат предпазни облекла, които се използват в случай на съмнение за болен от коронавирус. Създадена е организация на работа, спазва се алгоритъм за действие, разработен от здравното министерство. На ГКПП – Кулата има постоянен екип на РЗИ, който измерва температурата на влизащите в страната. Предпазното облекло е за еднократна употреба, след използването му се прибира в чувал, който се изхвърля в специален контейнер за опасни отпадъци.  Направили сме заявки за допълнителна квота облекла. Линейката, в която е превозван съмнителен пациент, се дизенфекцира, като през това време се ползва резервен автомобил, който е осигурен във всички филиали”, обясни д-р Михайлов.

Той добави, че засега няма напуснал служител заради страх от заразяване с коронавирус. В благоевградската поликлиника има един случай с медицинска сестра, която обяснила на джипито, че напуска, тъй като се притеснява да не се зарази с вирус. Иначе вчера в благоевградската поликлиника беше оживено и повечето от хората, които чакаха пред лекарските кабинети, бяха с предпазни маски.

Най-масовото търсене вчера в аптеките беше на витамин С и кислородна вода, които на повечето места бяха свършили.в.Струма

Добавени коментари

никос публикува:
23 Март 2020 | 00:48
Смешната помощ със смешните маски от марли , да си ги перат и гладят. Супер голяма готовност.И супер голяма отговорност към хората и към пациентите. А като иде шофьора на коронавируса после сяда на пейката при другите и цял ден цигара след цигара , а доктора отива на следващото повикване , нищо че е бил на съмнителен с корона. Егати готовността , егати чудото.
виждам публикува:
14 Март 2020 | 20:19
Защо ресторанта на хотел"България" работи.Може би защото е собственост на някой специален!

Добавете Вашия коментар

TOP