166 коли на пияни на тезгяха! Най-много отнети автомобили в Благоевград

12 Декември 2023 | 07:09
0 коментара
Общество
България
166 коли на пияни на тезгяха! Най-много отнети автомобили в Благоевград

Националната агенция за приходите вади на тезгяха първата порция отнети в полза на държавата автомобили на пияни и дрогирани шофьори до дни. Това съобщиха от НАП пред „Телеграф“. 

Към декември на приходното ведомство са предадени за продажба общо 166 автомобила и един мотопед.

За тях има съдебни актове (споразумения) за отнемане в полза на държавата, тъй като водачите са били хванати зад волана с алкохол в кръвта над 1,2 промила или са употребили наркотици.

Отнемането в полза на държавата се прави съгласно чл. 343б от Наказателния кодекс. Разпоредбата влезе в сила преди точно 4 месеца - през първата половина на август.

Оттогава до ноември МВР е иззело общо 1199 МПС на пияни или дрогирани шофьори, съобщиха от Пътна полиция пред „Телеграф“.

Повечето все още се пазят от МВР като обезпечение, докато траят делата. Едва след излизане на съдебното решение автомобилите се отнемат в полза на държавата, уточняват от полицията.

Класация

Най-много са отнетите автомобили на територията, обслужвана от ОДМВР-Благоевград. Техният брой е 152. На следващо място е Столичната дирекция на вътрешните работи със 134 МПС. На трето място е ОДМВР-Варна, където са иззети 122 автомобила.

Най-малко пияни и дрогирани шофьори към момента могат да се разделят с колата си в областите Плевен, където са отнети 2, и Кърджали, където са отнети 4 МПС заради употреба на наркотици и алкохол.

И макар най-много водачи, пипнати зад волана пияни или дрогирани, да има в Благоевградско, първите, които ще се разделят с колата си, са от Бургас. Причината е, че от съдилищата в морския град са първите случаи на отнети в полза на държавата автомобили.

Още в средата на този месец Териториалната дирекция на НАП в Бургас ще извади на тезгяха два автомобила.

Други три коли на пияни или дрогирани ще обяви по същото време за продажба и ТД на НАП във Велико Търново.

Търговете ще бъдат с тайно наддаване, те ще се проведат през януари. Обявите за публична продан ще бъдат публикувани до дни в портала за продажби, към който има връзка от сайта на НАП.

Вещи лица

От ТД на НАП в Стара Загора също подготвят първия си търг за януари. Това съобщиха пред „Телеграф“ от местната териториална дирекция. Оттам не се ангажираха с конкретна бройка на автомобилите за продажба, нито с начална тръжна цена.

Причината е, че в момента вещи лица изготвят оценка на конфискуваните МПС. 39 моторни превозни средства, които са били шофирани от водачи, употребили алкохол или наркотици, се съхраняват от 6 октомври тази година до момента в бази на ОДМВР-Стара Загора, информираха от старозагорската полиция.

Броят на продажбите на конфискувани возила ще набъбва още. Причината е, че организирането на публична продан отнема на НАП между четири и шест месеца.

След получаване в приходната агенция на влезлите в сила съдебни актове за отнемане на МПС следват действия по установяване на тяхното местонахождение, преценка на действителното им състояние и извършване на оценка от експерт оценител, а после и по организирането на публична продан. 

Семейната собственост се дели на две

Когато автомобилът, с който е извършено престъплението, не е собственост на извършителя, се прави оценка на МПС-то и въз основа на нея водачът се осъжда да заплати глоба в размер левовата равностойност на автомобила, обясни Ваня Иванова, експерт връзки с обществеността в Окръжен съд - Стара Загора.

Тези глоби се изпращат към държавните съдебни изпълнители по адреса на извършителя.

В случай че превозното средство е изцяло собственост на извършителя, то се отнема в полза на държавата и се уведомява НАП.

Когато обаче колата е семейна имуществена собственост - наполовина на съпруга и съпругата - отново се прави оценка и извършителят се осъжда да плати една втора от стойността като глоба.

ТЕЛЕГРАФ/ПО ТЕМАТА РАБОТИХА: СОФИЯ СИМЕОНОВА, ДЕЯН ДЯНКОВ И ЕЛЕНА ДЮЛГЕРОВА 

Добавете Вашия коментар

TOP