16 бременни крави загинаха при пожар от незагасена цигара във ферма в дупнишкото село Крайници

21 Март 2023 | 15:46
0 коментара
Криминално
Кюстендил
16 бременни крави загинаха при пожар от незагасена цигара във ферма в дупнишкото село Крайници

16 бременни крави се задушиха в пожар, предизвикан от незагасена цигара. В огъня, който лумнал в неделя около 19,30 часа във фермата на Георги Ильов в дупнишкото село Крайници, са изгорели 1 тон фураж и десетки бали слама. Щетите са за десетки хиляди левове.

На място пристигнали два пожарни автомобила и огнеборците се борили с огъня с часове наред, тъй като постройката била гредоред. Веднага след пристигането им е спряно електричеството и къщите в близост до селскостопанския двор на бившето ТКЗС са били без ток до 14,00 ч. вчера.

Фермата е с изпепелен порив. В едно от помещенията още стояха телата на 16-те крави, които не са могли да излязат от горящия обор.

Изгорял е покривът на фермата и покъщнината

Добрата новина е, че семейството пастири, които са се грижели за животните, са успели да се спасят от огъня. Те са живели в една от изгорелите стаи в обора. Пред изгорялата сграда бяха разхвърляни дрехи, легла и други вещи, спасени от огнената стихия.

По телефона собственикът на фермата Георги Ильов, който вчера беше в полицията да дава обяснения, разказа за „Струма”: „В неделя до 19,25 часа доихме кравите заедно с гледачите. Прибрах се вкъщи и брат ми се обади, че фермата гори. Пожарът се е разразил 5 минути след като си тръгнах от обора и бързо се е разпространил в цялата ферма, която не е голяма. Кравите бяха бременни и са умрели от задушаване вследствие на пожара. Предния ден бях докарал 1 тон фураж за 1200 лв. Вътре имаше и бали със слама, всичко е изгоряло. Кравите са елитни, купувал съм ги по 2000 лв. бройката. Покривът на сградата е изгорял и е паднал вътре. Щетите са големи, само кравите струват 32 000 лв., отделно фуражът и сламата, но важното е, че пастирите са живи и не са пострадали. В друга постройка отглеждам елитни животни от Дания, които купих наскоро за по 4000 лв. едната, те все още не са регистрирани в Агенцията по храните. Огнеборци, които извършиха оглед след пожара, предположиха, че пожарът е възникнал от незагасена цигара. Пожарът не е умишлен, не дължа на никого нищо“, заяви Георги Ильов и допълни: „Щетите от пожара не са малко, но е важно ние, семейството ми, да сме живи и здрави. Животните и сградата са застраховани, все ще бъда компенсиран за загубата от застрахователя. Жал ми е за животните. Да умрат по такъв нелеп начин е жестоко“, заяви фермерът.

Това е останало от стаята на пастирите

ЙОРДАНКА ПОПОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP