1546 лв. е най-ниската заплата в съда, 4367 е най-високата

17 Октомври 2015 | 06:54
0 коментара
Общество
Близо 292 млн. лв. ще бъдат изплатени през тази година за заплати на съдиите, прокурорите, следователите и служителите на Темида. Това е 61,74% от бюджета на съдебната система за 2015 г., който с актуализацията през септември е 473 450 800 лв.

Увеличението на заплатите в магистратурата с 12% от 1 ноември т.г. и поисканият заради това по-голям бюджет за догодина предизвика острата реакция на финансовия министър Владислав Горанов.

В съдебната система работят общо 13 350 души. 4176 са магистрати - 2229 съдии и 1947 прокурори и следователи. Останалите са служители - 6178 в съдилищата и 2996 в прокуратурите, показват данните на ВСС към 8 октомври т.г. (Виж таблицата)

В момента най-ниската заплата в Темида е 1546 лв. Използвайки я като база, ВСС определя в Таблица основните месечни възнаграждения на магистратите според длъжностите им. Над младшите магистрати са районните съдии и прокурори с 1683 лв. С 200 лв. повече получават колегите им в София, които са сред най-натоварените в страната.

Поради повечето и по-сложни дела колегите им в Софийския градски съд, Административен съд - София, Софийска градска прокуратура и спецмагистратурата “Антимафия” получават по 2337 лв.

Основното възнаграждение на магистратите е фиксирано в Таблица на ВСС. Сегашните са в сила от 1 юли 2012 г., не са актуализирани оттогава (Какви са сега и с увеличението - виж таблицата). Тъй като базата им се определя от средната бюджетна заплата за страната, всеки три месеца НСИ изпраща на ВСС като първостепенен разпоредител информация колко е тя. За второто тримесечие на тази година е 837 лв.

Към основното си възнаграждение магистратите получават допълнително средства за ранг и прослужени години. Рангът е повишаване на място след натрупан стаж, доказан професионализъм и отлична оценка на атестацията. За ранг се получава по-високо възнаграждение - основната заплата се умножава по индекс, определен от ВСС.

Заради претовареността си районните съдии и прокурори в София получават не само по-високи заплати от колегите си - с 200 лв., но имат и по-висок от тях ранг - на окръжно ниво. Ако бъдат повишени на място в апелативен или върховен съдия и прокурор, заплатите им вече няма да са 1883 лв., а съответно 1958 и 2034 лв., т.е. със 75 и 150 лв. повече.

В София магистратите на окръжно ниво - Софийският градски съд, административният съд, Софийската градска прокуратура, спецсъдът и прокуратурата “Антимафия” и следователите към тях, по закон имат по-висок ранг - на апелативни магистрати. Затова те могат да получат само един ранг - на върховни магистрати. Стане ли, заплатата им се увеличава от 2337 на 2426 лв., с 89 лв.

Към основната си заплата магистратите получават добавка за прослужени години 2% за всяка година трудов стаж. Процентът е записан в съдебния закон и е два пъти по-висок от този по Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения. Но е въведен таван - 40%, който се постига при 20 г. работа като съдия, прокурор и следовател. След това процентът не се увеличава.

Върховните съдии и прокурори обикновено имат повече от 20 г. стаж в системата и получават 4367 лв. - 3119 като основно възнаграждение и 1248 лв. за прослужени години Това е и най-високото възнаграждение за редови магистрат.

Съдебният закон определя и платения годишен отпуск на магистратите - 30 работни дни и допълнително по един работен ден за всеки две години юридически стаж. Общият размер обаче не може да е над 60 календарни дни.

При реализиране на икономии от средствата за заплати почти всяка година магистратите и служителите получават бонуси за Коледа. Преди криза обикновено вземаха по 2 заплати. През последните години надбавките са доста по-ниски - 34,28% от основната заплата в края на 2014 г. и 13,76% от нея в края на 2013 г. ВСС решава дали да има коледни бонуси и в какъв размер. Това са пари, които Темида е икономисала от заплати - незаети щатове, магистрати в продължителни болнични и други.

“Съдиите, прокурорите и следователите във всички правови държави имат прилични възнаграждения, по-висок процент за прослужени години, по-дълъг платен отпуск, еднократно обезщетение при напускане на системата, защото нямат право да извършват каквато и да е друга дейност освен преподавателска и защото трудът им е стресов и ненормиран”, допълни Неделчева, която е започнала кариерата си като прокурор, а от 1995 до 2012 г., когато бе избрана във ВСС от парламентарната квота, е решавала дела в районния съд в Попово и в окръжния съд във Варна.

4011 лв. е основното възнаграждение на тримата големи в Темида.

Основната заплата на зам.-шефовете на двата върховни съда и на зам. главните прокурори е 95% от тази на началниците им. Възнагражденията на всички останали ръководители в Темида се определят, като основните им възнаграждения като магистрати се умножават по различни индекси, определени от ВСС.

Основните възнаграждения на администрацията и служителите в Темида са определени от ВСС в класификатор, който е в сила от 1 юли 2012 г. И за тях ВСС реши да ги увеличи с 12% от 1 ноември т.г.

 

\"\"
 

Има още съдебни секретари и деловодители с основни заплати от 482 до 602 лв. От 471 до 590 лв. е месечното възнаграждение на съдебни архивари и статистици. Касиери, домакини и работници, поддържащи сгради, получават от 435 до 545 лв. Заплатите на шофьорите са от 482 до 602 лв., а на призовкарите - от 396 до 494 лв. Най-ниска е на невъоръжената охрана - от 350 до 438 лв.

<p style="\&quot;font-size:" 11pt;\"="">Също като магистратите съдебните служители всяка година получават за облекло по две средни бюджетни заплати - 1546 лв. При пенсиониране получават еднократно обезщетение - по една брутна заплата за всяка година стаж в Темида, но не повече от 10.

Добавете Вашия коментар

TOP