150 години от рождението на Гоце Делчев: Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков се включиха в тържественото факелно шествие в Благоевград

04 Февруари 2022 | 18:20
0 коментара
Култура
150 години от рождението на Гоце Делчев: Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков се включиха в тържественото факелно шествие в Благоевград

Честваме 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Тя се отбелязва както в България, така и в Северна Македония. По време на визитата си в Скопие българска делегация, заедно с македонския министър на културата, поднесоха венци и се поклониха пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“. 

Гоце Делчев  е роден през 1872 г. в Кукуш. Учи в тамошното българско училище и местната гимназия. Завършва Солунската българска гимназия. На 19-годишна възраст се записва във Военното училище в София. След изключването му става учител, а впоследствие става основна фигура в освободителното движение. Под негово ръководство са изградени редица революционни комитети. Делчев е убит през 1903 г. при сражение край село Баница. След Деветосептемврийския преврат костите му са предадени на Македония. Днешната годишнина ще бъде отбелязана и в България, и в Македония.

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков се включиха в тържественото факелно шествие в Благоевград по повод на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. "Днес е свята дата за всички хора и в България, и в Република Северна Македония, нека почетем подобаващо", каза президентът Радев пред журналисти, преди да се включи в шествието. То тръгна от Съдебната палата в града към паметника на революционера на площад "Македония", където е официалната церемония. Начело на шествието, в което участваха и много жители и гости на града, бяха двама младежи, облечени като четници. Те носеха портрета на Гоце Делчев, а след тях вървяха момичета в народни носии с 10-метров национален трибагреник. Премиерът Кирил Петков произнесе слово, а след него и президентът Румен Радев пред паметника на Гоце Делчев.

Добавете Вашия коментар

TOP