15 загинали при катастрофи в област Благоевград от началото на годината

16 Юни 2015 | 15:09
0 коментара
Общество
15 загинали при катастрофи в област Благоевград от началото на годината

160 тежки катастрофи са станали от началото на годината в Благоевградска област. Това съобщи на пресконференция днес Петър Овнарски, старши инспектор от сектор „Пътна полиция”, към ОД на МВР – Благоевград.

От началото на годината до 31 май на територията на Област Благоевград са регистрирани 106 тежки пътни инциденти, при които са загинали 15 души, а ранените са 134-ма.

„При произшествията от началото на годината с участието на деца до 14 годишна възраст има 17 ранени. Във възрастовата група от 14 до 18 годишна възраст, едно дете е загинало на пътя, а две деца са ранени” коментира инспектор Овнарски.

Основните причини за получаване на наранявания на децата са неползване на обезопасителни седалки с колани при превозването им в автомобилите.

„На второ място е блъскане на пешеходец, като сред ранените пешеходци при ПТП 5 са деца. Най-вече причините са недостатъчен или липсващ родителски контрол на играещи навън малки деца, неправилно пресичане на децата, както и превишена и несъобразена скорост от водачите на МПС. Като велосипедисти имаме 3 ранени деца“, допълни старши инспектор Петър Овнарски.

 

В тази връзка МВР е предприело за периода от 15 до 30 юни провеждането на акция „Ваканция - да пазим живота на децата на пътя“.

„Тя е насочена главно към ограничаване на причините и условията за ПТП с малолетни и непълнолетни деца. За реализация на акцията в ОД на МВР ще се проведат специализирани полицейски акции в дните, когато са планирани ученически празненства в края на учебната година, както и в дните, в които официално се закрива учебната година“, завърши  Овнарски.

 

С учениците от 9-11 клас ще бъдат проведени беседи, като ще се акцентира на правилното поведение като пешеходци на пътя, като пътници в автомобилите, поведението на родители, близки и познати, като водачи на МПС.

Добавете Вашия коментар

TOP