148 години от Априлското въстание

20 Април 2024 | 10:02
0 коментара
Общество
България
148 години от Априлското въстание

Годината е 1876, денят 20 април – една паметна дата в българската история. На този ден, преди 148 години, един народ се вдига срещу цяла империя в името на едно – свободата.

Героизмът, който тези наши деди проявяват е несъизмерим и трудно може да бъде описан в една статия, дори и в цяла книга.

За нас, живеещите в забързания 21-ви век българи, е трудно да си представим това, което всъщност са направили тези хора, а може би не е и нужно. Нужно е да разберем посланието, което те ни оставят.

С действията си, с цялата енергия и патос, която влагат в подготовката на това въстание, личности като Георги Бенковски, Бачо Киро, Тодор Измирлиев, Христо Ботев, Панайот Волов и много други ни показват, че когато човек вярва силно в нещо, той е способен да го постигне.

Да, мнозина от тях не са се заблуждавали, че шепа народ може да победи цяла империя, но те не са го и искали.

Тяхната цел е била друга – Европа, а и целият свят, най-после да разберат, че там на Балканите има един народ, който иска свободата си и е готов да жертва живота си за нея. И те го постигат!

Само една година след кървавото потушаване на Априлското въстание, Русия обявява война на Османската империя, а през 1878 година на картата на Европа вече съществува и държавата България.

Добавете Вашия коментар

TOP