140 петрички гранични полицаи съдят МВР заради неизплатен извънреден труд

22 Юли 2019 | 16:55
0 коментара
Общество

Петричките гранични полицаи вкупом решиха да съдят МВР заради неизплатен извънреден труд. През последните дни в Районен съд – Петрич са заведени 140 искови молби на гранични полицаи, които нарастват лавинообразно.

Исковете са насочени срещу ГД “Гранична полиция”, като претендираната дължима сума от всеки един е не по-малка от 1500 лв. Това са парите, които те не са получили като извънреден труд за последните три години. 

Полицаите, които охраняват държавната граница с Гърция, се позовават на чл. 187, ал. 3 от Закона за МВР, в който е определено работното време на служителите, които се компенсират с възнаграждение за извънработен труд, който е до 70 часа на тримесечие. Организацията на работното време, изчислението, компенсирането на извънработното време, режимът на дежурство, времето за отдих и почивка се определят с наредба на вътрешния министър, като от 2016 г. досега са действали последователно три наредби. В първата от 2014 г. е прието, че нощният труд, полаган от полицаите, се преизчислява в дневен, като се умножават нощните часове по коефициент 1,143 и съобразно това се определят извънредните часове. В следващите две наредби през 2015 г. и 2016 г. това не е регламентирано, което е празнота в уредбата, според адвокатите, ангажирани с делата. Поради тази причина те изискват да бъде приложена Наредбата за структурата и организацията на работна заплата, в която е определено, че преобразуването на нощния в дневен труд става чрез коефициент 1,143. 

На база на тази наредба граничен полицай от ГПУ – Петрич, който работи на смени при режим дневна, нощна и два дни почивка, е пресметнал, че за три години, за времето от 15 юли 2016 г. до 15 юли 2019 г., е положил 1800 ч. нощен труд. С преизчисленията по метода с коефициента е установил, че има 257 ч. извънреден труд, които не са му платени. Тъй като един извънреден час се компенсира по 6,30 лв., този граничен полицай е изчислил, че е бил лишен от 1662 лв. за извънреден труд за тези три години. Поради тази причина иска полагащите му се пари да бъдат изплатени, като бъде начислена лихвата за забава от 200 лв., както и законовата лихва от депозиране на иска до окончателното погасяване на задължението. За доказване на неизплатения извънреден труд се настоява да бъде назначена съдебно-счетоводна експертиза. 

Това важи за всичките подадени до момента в Районен съд – Петрич 140 искови молби на граничните полицаи, които предстои да се разгледат от тримата граждански съдии. По груби сметки минималната сума, за която претендират петричките гранични полицаи, е 210 000 лв., а реалната с лихвите надхвърля четвърт милион. 

Делата на граничните полицаи в РС – Петрич са прецедент по отношение на масовостта. Иначе през годините назад подобни дела са водени от синдикалната организация СФСМВР или индивидуално от някой служител, но никога не е имало толкова искове вкупом.

Припомняме, че последният протест на полицаите беше навръх професионалния им празник 5 юли в София заради унизителното заплащане на нощния труд – от 25 стотинки на час. Тогава синдикатите поискаха да бъде увеличен и да достигне 2,50 лв. /Струма/

Снимка - илюстративна

Добавете Вашия коментар

TOP