14 авджии от Симитли наказани да не припарват 3 години до ловните полета заради незаконен лов

08 Април 2017 | 07:48
0 коментара
Общество

Ловци от дружинката на Симитли са наказани да не припарват 3 години до ловните полета след хайка на горски служители. При акцията, която започнала по сигнал за забранен лов, 14 авджии били изловени да преследват ранено диво прасе в ловище Кестените в района на село Брежани.

При проверката горските служители Милко Гущеров, Сашко Попов и оръжейникът Пламен Георгиев от служба КОС в ОД на МВР – Благоевград установили, че ловната дружинка е в нарушение, тъй като предния ден също е била на излет там, а Законът за лова и опазване на дивеча забранява провеждането на групов лов на дива свиня през два последователни дни в едно и също ловище. Авджиите били длъжни да ловуват в ловище Моровица, за което имали разрешение.

Обяснението на ловците и техния ръководител Райко Миленков било, че те преминали в другото ловно поле, тъй като преследвали раненото прасе, притеснени, че в района има берачи на кестени и може да се стигне до инцидент. Това обаче не минало пред проверяващите и впоследствие директорът на РДГ – Благоевград издал постановление, в което наказал ловджиите със 100 лв. глоба и ги лишава от правото да ловуват за 3 години.

Те обжалват наказанията в Районен съд – Благоевград и твърдят, че не са извършили нарушение. Един от тях е 47-годишният Петър Петров, който е категоричен, че групата е спазила разрешителното и указанията на ръководителя на лова. Във въпросния ден ловците се разделили на гоначи и пусии, като първата група, в която бил и той, тръгнали към местността Моравица, а втората към местността Ракитна. Гоначите оставили автомобилите си в местността Присоето край ловище Кестените и продължили пеш към местността Сенище, в която попада в ловище Моравица. Ловували в района на Янчови скали, близо до Брежанската река, и един от тях прострелял диво прасе, което тръгнали да преследват, защото може да бъде опасно за хората. Ловът обаче бил преустановен по разпореждане на ръководителя Райчо Миленков, който им казал да спрат и да се върнат при колите заради проверката.

По делото са разпитани като свидетели двамата горски служители и оръжейникът на полицията. Те обяснили, че са били в местността Предела, когато са получили сигнала за незаконен лов в ловище Кестените, където имало такъв предния ден. Проверяващите минали първо през ловище Моравица, където ловци нямало, а когато навлезли в ловище Кестените, видели авджии и намерили автомобилите им. Те изчакали там, докато не се събере цялата група, които пристигнали със сглобени оръжия. Съгласно правилата в закона, придвижването с извадено от калъфа и сглобено оръжие, се счита за ловуване. Ловците са знаели това, както и че преминаването в друга ловна територия е опасно, тъй като може да се стигне до инциденти като прострелване на ловци от друга ловна дружинка.

С тези мотиви съдия Калина Иванова приема за достоверни твърденията на горските служители и потвърждава наказанието на Петър Петров. По идентични дела са потвърдени глобите на други трима ловци, предстои разглеждане на наказанията и на останалите.

Решенията могат да се обжалват пред Административен съд – Благоевград.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP