13 са основните приоритети, по които ще работи Община Благоевград през годината

09 Януари 2024 | 16:01
2 коментара
Общество
Благоевград
13 са основните приоритети, по които ще работи Община Благоевград през годината

13 са основните приоритети, по които ще работи кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, заедно със своя екип. Това съобщи той по време на редовната си седмична пресконференция.

Най-големият и първи основен приоритет е системата за управлението на отпадъците. По думите на Методи Байкушев този ресор „гълта“ половината от бюджета на Община Благоевград. В рамките на този приоритет предстои много работа, в това число стартиране на анаеробната система и отговаряне на изискванията на Оперативна програма „Околна среда и водите“, анализ и въвеждане на мерки за ефективна работа. Освен това ще трябва да се направи добра информационна кампания сред обществото, така че повече хора да започнат да събират разделно отпадъците си. Кметът обясни, че целта на този приоритет е да се намалят разходите на Община Благоевград и средствата да могат да се пренасочват към други дейности.

Вторият приоритет е изготвяне и приемане на балансиран Бюджет за 2024 година, както и управление на дълга. Тук се предвижда да бъде извършен анализ на състоянието, рефинансиране на общинските дългове и покриване на откритата финансова дупка от предходното управление, свързана с липсващите средства за свлачище по пътя към Картала, ремонтът на Камерна опера и прочие.

Третият приоритет е провеждането на обществени поръчки за 50-те милиона лева, отпуснати на Община Благоевград от държавата. Кметът Байкушев припомни, че тези средства са целеви и те са за реализирането на конкретни обекти. Стана ясно, че за 8 – 10 проекта вече има избрани изпълнители.

Четвъртият приоритет касае устойчивото планиране, което ще позволи на Община Благоевград да кандидатства по различни програми с национално и европейско финансиране.

Приоритет номер пет пък е свързан с управлението на общинската собственост и увеличаването на приходите. От думите на Байкушев стана ясно, че ще предвижда изменения на наредбата за местните такси, така че да е адекватна и да осигурява приходи на Община Благоевград. По темата за платено паркиране кметът каза, че ще предложи всеобхватна реформа, която да осигури трите най-важни политики във всеки един европейски град – регулиране на трафика, намаляване на трафика в ЦГЧ и подобряване качеството на въздуха и подобряване на инфраструктурата. „Ще актуализираме цените за ползване на общински имоти и зали, за да реализираме адекватни приходи“, добави кметът.

Шестият приоритет е свързан с подобряване работата и повишаване ефективността на общинските дружества, а седмият касае образованието и бизнес развитието, както и привличането на инвеститори.

Културата е осмият приоритет на Община Благоевград. В този сектор предстои да бъде разработена стратегия за културните институти и културна програма. „По-малко фойерверки, повече устойчива работа. Вчера имахме голяма среща с представители на Национален фонд култура. Набелязваме стъпки, по които нашите културни институти да реализират повече приходи. По време на тази среща стана ясно, че ние не даваме пари за култура, а за заплати, Трябва да променим целия метод“, категоричен бе Методи Байкушев.

Деветият приоритет е социалната политика, където по думите на кмета има огромна работа, която трябва да се свърши. Една от стъпките е свързана със създаването на комисия, която да прегледа всички общински жилища и да прецени дали действително лицата, които са настанени там имат нужда от такава подкрепа.

Подобряването на градската среда е приоритет номер десет, каза кметът Байкушев. В рамките на този приоритет се предвижда да бъдат изградени нови обществени тоалетни в парк Бачиново, парка в Еленово и на други места. Освен това се работи по идеята за изграждането на нов мост над река Благоевградска Бистрица по пътя за парк „Бачиново“. Предстои също да бъде обявена обществена поръчка за поддръжка на улиците, като целта на Байкушев и екипа му е да се спре кърпенето на улици и да започне цялостен ремонт на инфраструктурата. Ще се работи съвместно с ВиК, така че да няма ремонти на парче, стана ясно от думите му. Търси се и финансиране за изграждането на нови детски и спортни площадки.

Единадесетият приоритет включва информационна и дигитална обезпеченост, популяризиране и прозрачност на дейността на Община Благоевград. Предвижда се да бъде създадена и специална платформа, чрез която гражданите лесно да могат да поддават сигнали за проблеми и нередности и да следят какво се случва по техния сигнал, дори и през мобилното им устройство. Кметът Байкушев сподели, че има сериозни проблеми с новия сайт на Община Благоевград, като каза, че той всъщност е като стария, само че нов.

Приоритет номер дванадесет е свързан с работа по европейските проекти, националните проекти и Плана за възстановяване.

Последният приоритет, който е под номер тринадесет касае Индустриалните зони. Прави се анализ и диагноза на свършената работа до момента, за да се види дали ще може да се надгражда или ще трябва да се започне изцяло наново работа.

Добавени коментари

Олеле публикува:
10 Януари 2024 | 09:38
Тези 50 милиона за обществени поръчки ще му изядат главата на тоя. С Поли до него и с Марио от ПП корупцията е гарантирана
Запознат публикува:
10 Януари 2024 | 09:13
Социалната политика в Община Благоевград се ръководи некадърно

Добавете Вашия коментар

TOP