13 години от гибелта на петимата български рейнджъри в Кербала

27 Декември 2016 | 09:21
0 коментара
Общество
13 години от гибелта на петимата български рейнджъри в Кербала

Днес се навършват 13 години от гибелта на петимата български рейнджъри при терористичното нападение, извършено на тази дата в Кербала.

Военнослужещите – капитан Георги Христов Качорин, старши сержант Иван Христов Инджов, младши сержант Антон Валентинов Петров, редник Свилен Симеонов Киров, лейтенант Николай Ангелов Саръев, са българите, които загинаха през 2003 г. на чужда земя в защита на демокрацията.

Първата база на български войски в Ирак – база “Индия” беше атакувана с камион-бомба. При нападението тежко пострадаха четирима редници. На много други бяха нанесени леки рани.

 

Да се поклоним пред:

 

Капитан Георги Христов Качорин е роден на 8 март 1974 г. в гр. Разлог. Завършва ВВУАПВО "Панайот Волов" и започва кадровата си военна служба през 1998 г. Последната му длъжност е командир на рота в българския батальон в Кербала. Оставя жена и едно дете..

 

Старши сержант Иван Христов Инджов е роден на 19 юли 1967 г. в с. Устрем, Хасковско.  Завършва средно образование. В редиците на Българската армия е от 1994 г. На кадрова военна служба е от 1996 г. Последната му длъжност в българския батальон в Кербала е командир на отделение. Оставя жена и едно дете.

 

Младши сержант Антон Валентинов Петров е роден на 14 декември 1977 г. в гр. Русе. Завършва ССОВУ "Г.Измирлиев". На кадрова военна служба в Българската армия е от 1996 г. Последната му длъжност е командир на отделение в българския батальон в Кербала. Приживе не е семеен.

 

Редник Свилен Симеонов Киров е роден на 11 юни 1978 г. в гр. Добрич. Той е на кадрова военна служба в Българската армия от 2001 г. В българския батальон в Кербала е бил мерач. Приживе не е семеен.

 

Лейтенант Николай Ангелов Саръев е роден в гр. Крумовград на 26 март 1977 г. Средно образование завършва в училище с изучаване на английски език през 1995 г. и висше - във ВВУ  "Васил Левски" през 2000 г. - профил "Войсково разузнаване". Служил е като командир на взвод в 68-ма бригада "Специални сили". Завършил е курс по граждански проблеми и психологически операции във Форт Брак - Северна Каролина. Приживе не е семеен.

 

След инцидента българският контингент изостави базата в Кербала и се премести в полската база “Кило”. По-късно контингентът бе преместен в Дивания, откъдето се завърна в България през декември 2005 година.

 

27 декември 2003 г., база “Индия”, в центъра на Кербала, Ирак

Между 12.45 и 13.00 ч местно време са извършени три координирани нападения от самоубийци с коли бомби. Камион цистерна приближава портала към българската база. Охраната стреля, но камионът продължава. Снайперист уцелва шофьора. Возилото, което е пълно с експлозиви, не спира, преминава през плитък ров и се врязва в базата. Загиват петима български военни, а десетки бойци са ранени. Загиналите са командир на рота капитан Георги Качорин, лейтенант Николай Саръев, сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров – мерач. България е в траур.

 

28 декември 2003 г.

Военнотранспортен самолет излита за Ирак, за да прибере телата на загиналите и някои от ранените. 22-ма от пострадалите при атентата срещу база “Индия” са транспортирани във ВМА. Леко ранените остават в Ирак. Други петима българи са транспортирани в болницата в “Ландщул” в Германия.

 

30 декември е обявен от Министерски съвет за ден на национален траур. Посмъртно на загиналите са присвоени военни звания съответно: кап. Георги Качорин е повишен в майор, лейт. Николай Саръев – във военно звание старши лейтенант, старши сержант Иван Инджов – в офицерски кандидат, младши сержант Антон Петров и редник Свилен Киров – в звание офицерски кандидат.

Официално ранените при атентата в Кербала са 27. Реално обаче са повече. Леко ранени се водят бойци със спукани тъпанчета. След завръщането си в България някои от тях започват да залитат. Оказва се, че имат проблеми с вестибуларния апарат. Уволняват ги от армията. Други изпадат в стрес. Трети в депресия. Има боец, който се самоубива. Други двама загиват при пътни катастрофи.

За трагедията в Кербала започва разследване, което обаче не стига до никъде. Виновни няма.

За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22.08.2003 г. до края на 2008 година, Република България е участвала с 11 контингента с обща численост 3 367 души. За издръжката, транспорта и оборудването на българските контингенти за периода на операцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лв. Жертвите, които дадохме в хода на операцията са 13.

Добавете Вашия коментар

TOP