1200 сигнала за нежелани реакции след ваксини у нас

19 Март 2021 | 10:34
0 коментара
Общество

1200 съобщения за нежелани реакции след ваксини са подадени в Изпълнителната агенция по лекарствата.

Става въпрос и за трите ваксини, които се прилагат, но най-много са за АстраЗенека. Това каза д-р Мария Попова, директор на дирекция в ИАЛ в предаване по бTV. Над 70% от тези съобщения са подадени от граждани. „Огромна част от тези хора са минали през процеса на ваксиниране, възстановили са се напълно, добре са, но са имали реакция. По-скоро търсят съпричастност и доверие. Най-често става въпрос за дискомфорт на инжектираното място, при други се появява грипоподобна симптоматоика 6-12 часа от поставяне на ваксината. Тя е преходна, но ако не приключи след 24-48 часа и не се подобри състоянието на човека, той трябва да потърси медицинска помощ. Има и алергични реакции, но в България те са малко.

„Не съм виждала за толкова кратък период да се разглежда такъв риск, както стана с АстраЗенека. Съвещанието на Комитета на Европейската агенция по лекарства започна на 8, а на 18 март вече имаше решение. Аз съм българският представител в тази Комисия. Въпросът за риск при ваксината на АстраЗенека се повдигна от няколко държави. Много от държавите прекратиха употребата на тази ваксина. Това стана и в България”, каза още д-р Попова.

Тройната медицинска експертиза от аутопсията на починалата жена в Пловдив показва, че няма данни за всякакви тромбози, които могат да бъдат свързани с ваксината. Затова се изключва връзка с ваксината, допълни д-р Попова.

Добавете Вашия коментар

TOP