120 факли за 120 години от Илинденско-Преображенското въстание горяха в Благоевград в памет на героите

02 Август 2023 | 15:02
2 коментара
Култура
Благоевград
120 факли за 120 години от Илинденско-Преображенското въстание горяха в Благоевград в памет на героите

120 факли за 120 години от Илинденско-Преображенското въстание горяха в Благоевград в памет на героите, отдали живота си в името на свободата на България.

 

Във възпоменателното шествие, в навечерието от избухването на въстанието, участие взеха кметът на Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, областният управител Мария Димова, представители на институции, общественици и граждани.

10-метрово знаме на Р България предвождаше процесията, която тръгна от пл. „Македония“, продължи към пл. „Георги Измирлиев“, Градската градина, ул. „Тодор Александров“, кв. „Вароша“ и стигна отново до пл. „Македония“.

В знак на признателност бяха положени цветя пред всеки паметник, свързан с историята на Илинденско-Преображенското въстание.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов призова да пазим историята чиста и неопетнена, като припомни моменти от славните подвизи на предците ни отпреди 120 години.

„Днес, на 2 август, сме длъжни да си спомним епичните подвизи, да сведем глава и да отдадем заслужена почит към илинденци и преображенци за осъзнатата им саможертва в името на свободата. Да помълчим с тъга в сърцата за хилядите пречупени съдби на прокудени от домовете семейства, за почернените майки, за прекършените мечти на младите им синове“, каза в част от словото си кметът Илко Стоянов.

Честването по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание продължи с полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев.

Непосредствено преди това беше отслужена панихида в благоевградския храм „Въведение Богородично“.

Междувременно още няколко събития белязаха 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Бяха открити две изложби, разказващи за героизма на светлите личности, участвали в едно от най-значимите събития в българската история.

Жители и гости на Благоевград имаха възможност да се докоснат до славни моменти от родното минало чрез историческата реконструкция-спектакъл под надслов „Илинденски камбани“.

В програмата участие взеха участие РК „Традиция“, ТФ „Ритмика“, ПТА „Вихрен“ към НЧ „Никола Вапцаров“ 1866“, възпитаници на ЦЛТРДБ, представители на културни институции и граждани.

Добавени коментари

Малинов публикува:
02 Август 2023 | 21:29
Неподходящо мероприятие, напомня за националсоциалистическите шествия в Хитлерова Германия. Слабата организация и малкото участници само навредиха на отбелязването на светлата годишнина.
Golyu публикува:
02 Август 2023 | 15:39
120 фЕкалии!

Добавете Вашия коментар

TOP