120 банскалии, възпитаници на НСА, с награди за 80-г. юбилей на академията! С почетни медали бяха наградени кметът на община Банско Иван Кадев и....

01 май 2022 | 14:18
0 коментара
120 банскалии, възпитаници на НСА, с награди за 80-г. юбилей на академията! С почетни медали бяха наградени кметът на община Банско Иван Кадев и....

В Банско започнаха честванията за 80-годишния юбилей на НСА. „Като кмет на Банско се чувствам изключително поласкан, че ръководството на Националната спортна академия „Васил Левски“ избра именно от нашия град да започнат честванията на 80-годишния й юбилей. Поласкан съм, но не съм изненадан. Защото така приляга! Не на шега ще кажа, че химнът ни може да звучи и така: „Банско и НСА, НСА и Банско – колко си прилягат двете имена“. Имам всички основания да твърдя това, гледайки присъстващите в залата, спомняйки си онези, които не са сред нас, но животът им е бил свързан със спортната академия. Тук, в тази зала, е Банско! Тук са хората, които са създали ново, съвременно и модерно Банско. Това сте вие – над 120 души, които сте превърнали в своя съдба Банско, Пирин и спорта, а спойката на тази „света троица“ е Националната спортна академия „Васил Левски“. На тази благородна сплав до голяма степен се дължи днешната слава на Банско, това, че малкият ни град е известен във всички краища на света“.

Така започна емоционалното си слово кметът Иван Кадев пред аудиторията от банскалии, завършили НСА. Заедно с екипа на кмета те бяха поканени на специална среща от ръководството на НСА по повод честването на 80-годишния юбилей на висшето спортно училище.

Проф. Лозан Митев – председател на общото събрание на НСА, представи вълнуваш фоторазказ за създаването и развитието на академията от 1942 г., когато с указ на цар Борис ІІІ се основава Висше училище за телесно възпитание, до днешни дни. Нейната модерна днешна визия и перспективите за развитие бяха презентирани от проф. Николай Изов – ректор на НСА.

Той връчи почетни плакети „С благодарност за популяризирането на НСА „Васил Левски“ и подкрепа в развитието на спорта“ посмъртно на Димитър Сугарев – Бай Митан, човекът, поставил основите на организирания спорт в Банско; посмъртно на проф. Димитър Бърдарев – един от пионерите на българския алпинизъм; посмъртно на Димитър Балев – за заслугите му за развитието на зимните спортове и превръщането на Банско в зимен курорт с международно значение.

Плакети от НСА получиха биатлонистките Ирина Никулчина и Нина Кадева, Димитър Глушков – шампион по ски алпинизъм от 1976 г., треньорите Чавдар Рахов и Ангел Чакъров.

С почетни медали за принос в утвърждаване престижа на НСА бяха наградени кметът на община Банско Иван Кадев и зам. кметът Стойчо Баненски – възпитаник на академията.

Грамоти бяха връчени на всички завършили НСА, а специални поздрави и сувенири имаше за фамилии, от които няколко поколения са учили в академията.

По-рано през деня кметът Иван Кадев и ректорът проф. Изов подписаха договор за сътрудничество между община Банско и НСА.


Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?