12 убити а други 48 ранени, след като камион се вряза в Коледен базар в Берлин

20 Декември 2016 | 07:46
0 коментара
Общество
12 убити а други 48 ранени, след като камион се вряза в Коледен базар в Берлин

Дванайсет души са загинали, а 48 са ранени, след като камион се вряза снощи в Коледния базар в Берлин към 20:00ч местно време, предадоха световните агенции.

Полицията съобщи, че има арестуван за инцидента на "Брайтшайдплац", като малко по-късно стана ясно, че това е водачът на камиона. Според очевидци на произшествието, той не се е и опитал да спре, а е карал с пълна скорост, събаряйки хора и сергии. Камионът е с полска регистрация и в него освен шофьора е имало и още един човек, който е мъртъв, съобщават от полицията. По-късно властите обявиха, че откритият в шофьорската кабина мъртъв човек е полски гражданин. Досега няма информация дали става дума за издирвания шофьор.

Има изказани хипотези в германски медии, според които превозното средство е било отвлечено.

Предположенията се появиха, след като собственикът на полската компания, притежаваща камиона потвърди, че вчера следобед неговият шофьор е изчезнал. „Нямаме контакт с него от следобед. Не знам какво му се е случило. Той ми е братовчед. Познавам го от дете. Гарантирам за него“, каза Ариел Журавски по телефона за АФП. На въпрос на полска телевизия дали братовчед му е бил заплашван, или се е чувствал застрашен, Журавски отрече категорично. Според друг ръководител от компанията контактът с 37-годишния шофьор е изгубен към 15.00 часа вчера. Той е работил за компанията 15 години и досега не имало инцидент, в който да е бил замесен.

Според източници от службите за сигурност, цитирани от DPA и в. "Ди Велт", арестуваното лице на местопрестъплението е пакистански или афганистански бежанец, който пребивава в страната от февруари тази година.В информациите се посочва още, че задържаният е имал дребни противообществени прояви, но никога не е бил свързван с "ислямски тероризъм". Към момента полицията не е потвърдила официално нито едно от двете твърдения.

Разследването вече е поверено на Федералната прокуратура, която е специализирана в дела за тероризъм.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е в траур заради смъртта на хората, пометени от камиона на Коледния базар в Берлин. „Скърбим и се надяваме, че многобройните ранени ще могат да получат помощ“, каза говорителят на президента в социалната мрежа „Туитър“ във връзка с „ужасяващите новини“ от Берлин.

Добавете Вашия коментар

TOP