1,2 млн българи, можещи да работят, не работят

13 Ноември 2022 | 13:46
0 коментара
Бизнес
1,2 млн българи, можещи да работят, не работят

По данни на Евростат за 2021 година над 1,2 милиона българи на възраст от 15 до 64 години са извън работната сила, като 14 процента от тях или 172 000 души, желаят да работят, но не търсят работа поради различни причини включително лични и семейни. Това се посочва в доклад на служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров до Министерския съвет във връзка с предстоящи промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, пише БНР.

"И за да може да достигнем до лицата, да дадем мотивация за включване в пазара на труда и, както се казва, да успеем да направим анализ на причините за неактивност. Активирането на неактивните лица е един от основните приоритети на правителството, най-малкото, защото това е ресурса от вот на сила, който можем да използваме в настоящите условия, включително и в ситуацията на недостиг на квалифицирана работна сила на пазара на труда".

Промените в правилника са качени за обществено обсъждане. Те предвиждат редица мерки, сред които насочване за самостоятелно търсене на работа, облекчена регистрация в бюрата по труда по електронен път, улесняване на достъпа до професионално обучение и други. 

Добавете Вашия коментар

TOP