12 министри на петъчен парламентарен контрол! Депутатите ще гласуват декларацията на ПП за съставяне на правителство

06 Януари 2023 | 09:06
0 коментара
Политика
12 министри на петъчен парламентарен контрол! Депутатите ще гласуват декларацията на ПП за съставяне на правителство

Народните представители ще изслушат в петък 12 служебни министри от кабинета на Гълъб Донев. Най-много зададени въпроси има към Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, Росен Христов, служебен министър на енергетиката, както и към Росица Карамфилова-Благова, служебен министър на околната среда и водите.

Лазар Лазаров, служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика ще отговори на един въпрос на Георги Гьоков от БСП относно освобождаването на изпълнителния директор на Агенцията по заетостта.

 

Служебният заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев също ще отговори на един въпрос на Константина Петрова от "Възраждане" относно завършване на проект за възстановяване на естакадата на нос Шабла.

Иван Демерджиев, служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи ще отговори на пет въпроса свързани с подобряване на работата на Областната дирекция на МВР - Монтана, залавянето на 26-годишен мъж с боеприпаси в с. Долни Дъбник, дейността на Тристранния българо-турски-гръцки контактен център на КПП “Капитан Андреев - Капъкуле и др.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов ще отговори на няколко въпроса относно с двукратен механизъм за плащане в рамките на месец на електроенергия на небитови потребители, заседания на министрите на енергетика в ЕС, договор за доставки на природен газ с руското дружество с ограничена отговорност “Газпром експорт” и др.

Весела Лечева, служебен министър на младежта и спорта ще отговори на въпроси свързани със строителството и реконструкцията на стадион “Българска армия”, строителството на комплекс “Червено знаме”, както и въпрос относно резултатите от реализирането на проекти от Националната програма за изпълнение на младежки дейности.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков ще отговори на 12 въпроса, свързани с проверки и ремонти на пътища, както и на въпрос свързан с необходимостта от питейна вода в няколко населени места в Монтана.

Крум Зарков, служебен министър на правосъдието ще отговори на един въпрос относно проектозаповед за провеждане на конкурс за нотариуси от 15.11.2022г.

Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова-Благова ще отговори на девет въпроса относно проучване на трасе по направление Монтана- София с тунел под Петрохан, актуализация на ЗОИК, премахване на 9000 тона незаконни отпадъци от град Плевен и др.

Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната ще отговори на въпрос относно възможността да се предотврати загуба в бойната ни авиация в преходния период между МиГ-29 и Ф-16.

Служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов ще отговори на въпроси относно управленската дейност на началника на Регионално управление на образованието - Пазарджик, спрените конкурси за длъжност “директор” в държавните и общински институции от системата на предучилищното и училищното образование и др.

Николай Милков, служебен министър на външните работи ще отговори на един въпрос относно развитието ма отношенията на страната с Република Северна Македония. 

Днес народните представители ще гласуват Проект на Декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане, внесена от Николай Денков и група народни представители.

С декларацията парламентарната група на "Продължаваме промяната" цели да състави кабинет, който да е обединен около конкретни цели.

В декларацията са включени няколко национални приоритета: развитие на конкурентна иновативна икономика, гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото, постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие и намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване. Освен това са предложени конкретни мерки за тяхното постигане със срокове за изпълнение.

 

БГНЕС припомня, че на 14 декември 2022 г. народните представители не одобриха кандидатурата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, който получи първия мандат за съставяне на правителство. "За" него гласуваха 113 депутати, "против" бяха 125. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС дойде от ПГ на ГЕРБ, ПГ на ДПС, както и ПГ на "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха. По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват. Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета. След неуспеха на ГЕРБ-СДС да сформират правителство, ПГ на "Продължаваме промяната" поканиха всички партии на разговори за съставяне на правителство. На първата среща се отзоваха всички партии в 48-то Народно събрание с изключение на "Възраждане". ГЕРБ и ДПС, обаче, напуснаха срещата с "Продължаваме промяната", а на разговорите за съставяне на правителство останаха БСП, "Демократична България" и "Български възход".

Последва и втора среща, на която отидоха само БСП, "Български възход" и "Демократична България". По време на втората среща беше обявено, че се върви към подготовка на вариант на програмна декларация, в която да бъдат включени основните национални цели, около които партиите да се обединят при сформирането на правителство.

По думите на кандидат-премиера акад. Николай Денков с декларацията ще се разбере дали от "Продължаваме промяната" имат подкрепа за съставяне на правителство.

Ако тази декларация не бъде приета от парламента, от "Продължаваме промяната" ще върнат веднага мандата за съставяне на кабинет. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP