12-часов фолклорен маратон в село Брезница

07 Октомври 2017 | 18:12
0 коментара
Общество

Истински фолклорен маратон огласи най-голямото гоцеделчевско село Брезница в дъждовния съботен ден. Изсипалият се порой над населеното място не позволи събитието да се проведе на обновения и ремонтиран площад.

Стотици местни хора и гости на селището препълниха салона на читалището „Петко Р. Славейков – 1938”, за да видят и чуят магията на фолклора в изпълнение на български и македонски таланти.

„Посрещнахме близо 1000 самодейци от над 40 самодейни състава от цялата страна и от западната ни съседка. Македонските изпълнители са над 50 души. Гостоприемните ми съселяни отвориха домовете си, за да настанят в тях македонските самодейци. Те ще нощуват безплатно в къщите на брезничани, за да не харчат пари за хотели”, каза кметът на Брезница Иса Сакали.

Международният фолклорен фестивал „Фолклорни пътеки” стартира в събота в 10 часа. По програма изпълненията трябваше да са на новата сцена на ремонтирания площад, но заради дъжда феерията от песни, танци, музика и народни носии бе в читалището.

„Ще ни върви по дъжд с новия площад. Пък и това време не позволява да се работи, затова имаме шанс да слушаме цял ден чудесните фолклорни изпълнения. Те ще продължат чак до 22,00 часа, 12 часа музикален маратон ще има и в неделя”, споделиха възрастни жени, които бяха на първите редове в салона.

Имаше и много деца и младежи, които също бяха завладяни от магията на народното музикално творчество. Двудневното музикално събити няма конкурсен характер. Най-важно е да се покаже богатството на песни, танци, носии и обичаи в районите, в които живеят участниците.

Целта на проявата е популяризиране и запазване на българския танцов фолклор. Право на участие имаха всички любителски клубове, школи и групи, които изучават фолклор. Няма никакви възрастови ограничения за участниците и за времетраенето на техните изпълнения.

Идеята на фестивала е да съхрани, утвърди и популяризира фолклорното наследство. Хората имат нужда от подобен празник, да видят и почувстват красотата на традициите на други региони в страната и в Македония. На сцената се представя традиционен или обработен фолклор.

„За нас тези два дни са истински празник на музиката, на веселието и на доброто. Тук намираме нови приятели. Затова няма конкурс и награди, но ще си тръгнем с хубави спомени от този празник и добротата и гостоприемството на местните хора”, категорични са македонските самодейци.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP