12 часа продължи протестът на 12-я ден на гражданското недоволство

20 Юли 2020 | 23:47
0 коментара
Общество

12 часа продължи протестът на 12-я ден на гражданското недоволство. Хората започнаха да се събират около Народното събрание още преди осем сутринта - час преди започването на извънредното заседание на парламента. Депутатите дебатираха по поискания от левицата вот на недоверие към кабинета на ГЕРБ и Бойко Борисов. Гласуването му е във вторник. Очаква се по време на гласуването около парламента също да има протестен митинг.

 

Така за първи път сборният пункт на протестиращите не бе площад „Независимост” в т.нар. Триъгълник на властта между президентството, Министерския съвет и Партийния дом.

 

Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на премиера Бойко Борисов и правителството и оставка на главния прокурор Иван Гешев.

„Хората излязоха от зимния си сън. Много хора се страхуват от вируса, много са на почивка. Тук са 1/5 от потенциалния брой протестиращи”, коментира участник в протеста пред Нова телевизия.

След 20 ч част от протестиращите пред Народното събрание се отправиха към сградата Министерския съвет. Полицаите са в двойни кордони.

Протестиращите, които бяха пред сградата на Министерския съвет, тръгнаха в шествие из центъра на столицата. Преминаха покрай Съдебната палата, по-късно по бул. „Патриарх Евтимий“ и спряха пред паметника на Васил Левски.

Блокирани цяла вечер бяха Орлов мост и кръстовището при ректората на Софийския университет. Спречкване между шофьорите на два автомобила и протестиращи създаде напрежение. Това стана повод полицаите да помолят демонстрантите да премахнат блокадата.

„Тук сме, защото имаме обща цел. Всички искаме да живеем в реално функционираща демокрация, в държава с разделение на властите, с върховенство на закона и правосъдие за всички“, заяви протестиращ пред националното радио.

Полицейското присъствие е засилено, но обстановката е спокойна.

Част от протестиращите се отправиха към сградата на Първо РПУ, където е отведен бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, за да се изясни дали е бил съпричастен към спирането на метрото днес.Епицентър

.

 

 

Множеството скандираше “Оставка”. На паметника на Цар Освободител бе разпънат транспарант, на който пише “Бойко, иди си!”. За кратко бе блокирано и кръстовището на Орлов мост.снимка и видео: БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP