12 075 подписа са събрани за референдум в Благоевград по казуса със 17 млн. лв. дълг за аквапарка и Бачиново

20 Октомври 2022 | 09:12
1 коментара
Общество
12 075 подписа са събрани за референдум в Благоевград по казуса със 17 млн. лв. дълг за аквапарка и Бачиново

12 075 подписа са събрани за референдум в Благоевград по казуса със 17 млн. лв. дълг за аквапарка и парк Бачиново.

Искането за референдум „за” или „против” поемането на 17 млн. лв. дълг от община Благоевград за реновирането на аквапарка и за разширяването на парк Бачиново с подписите на 12 075 души бе внесено вчера следобед от Александрина Пандурска от инициативния комитет при председателя на Общинския съвет Радослав Тасков.

Вчера изтече точно 1 месец от обявяването на решението на местния парламент за поемане на дълг, това бе и срокът, в който по закон инициативен комитет с подписка на минимум 10% от гражданите, имащи право на глас, могат да поискат провеждане на референдум по темата.

При председателят на местния парламент Радослав Тасков е направен протокол и в 3-дневен срок той е длъжен да предаде подписката за проверка в ГРАО. Нужни са валидни 9115 подписа – ако са налице, изпращам искането до кмета и той е длъжен да насрочи дата за референдум.

За да са валидни резултатите от референдум, според Закона за референдумите до урните трябва да отидат над 50% от населението на общината, което едва ли ще се случи предвид ниската избирателна активност през последните години. Официалната справка от РИК за последните парламентарни избори например сочи, че са гласували едва 37,27% от благоевградчани, а на частичните избори за кмет на Благоевград през юли 2021 г. резултатът бе още по-отчайващ – 27,76% гласували.

В този смисъл провеждането на референдум едва ли ще даде отговор на основния въпрос, но със сигурност ще изпразни с около 400 000 лв. хазната на общината за разходите, нужни за организирането му. Ако все пак допуснем, че повече от половината гласоподаватели бъдат мотивирани да излязат и гласуват, изходът от референдума, какъвто и да е той, ще е зависим от решението на съда по делата, образувани по казуса от губернатора и от четиримата граждани в инициативния комитет, които също са депозирали жалби в Административен съд.

 

 

Добавени коментари

Крадливо ромче публикува:
20 Октомври 2022 | 09:46
Долу ръцете на корумпираните политици от Парк Бачиново.

Добавете Вашия коментар

TOP