1124-ма украинци настанени в Благоевградска област

18 Април 2022 | 15:02
0 коментара
Общество
1124-ма украинци настанени в Благоевградска област

1124-ма украинци в момента живеят на територията на област Благоевград, съобщиха от Областния координационен център за подпомагане на украински граждани, който бе създаден в Благоевград този месец.

Най-много са настанените в Банско – 700 души, повечето от които пребивават в частни хотели. Втората община по брой бегълци от войната е Разлог със 152-ма. В Гоце Делчев в общинския хотел и хотелът на Неврокопска митрополия са настанени 89 души, а Благоевград е едва на четвърто място с 87 гости от Украйна. Курортната община Сандански е предпочетена от 41 украинци, в Гърмен има 29, в община Петрич – 22, а в Симитли – 4-ма.

Областният координационен център, който работи в областната администрация, е звено, което помага на украинците при регистрацията им в България, където от 24 февруари те могат да получат временна закрила за срок от 1 г. Регистрационни карти украинците могат да получат в 6 пункта към районните полицейски управления в: Благоевград, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Банско и Разлог.

В областта на здравеопазването центърът работи съвместно с РЗИ, където се правят изследвания на децата, които искат да постъпят в ясли и градини, и откъдето са ангажирани с ваксинирането на желаещите.

В Областния координационен център регулярно подават информация от РУО, където с електронни формуляри родителите могат да заявят желание децата им да посещават училище, Агенция по заетостта насочи мобилни екипи в общините, приели бежанци, за да разясняват процедурата по регистрация в бюрата по труда, ако желаят да намерят работа. В областта вече има интерес от 15 работодатели, но украинците към момента предпочитат да ползват възможността, която им дава Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност, според който дори да нямат статут, те могат да се ангажират за сезонна заетост.

Повечето от украинските деца на територията на областта продължават онлайн обучението си, 35 от тях обаче вече ходят на училище заедно с българските си връстници.

„Първите двайсетина дни след идването им на територията на областта родителите бяха доста предпазливи, явно им трябваше време да се ориентират в ситуацията, но преди седмица започнаха да подават заявления децата им да посещават българско училище и вече имаме първите 35 украински деца, обясни шефът на Инспектората по образование Ивайло Златанов. Дали сме си срок с колегите 3 дни, в които да проучим всяка молба. В по-голямата си част децата са без документи, поради което се налага да приложим друга процедура – правим комисия, която да разговаря с родителите и детето, да преценим след събеседване в кой клас да бъде записано, има ли нужда от ускорен езиков курс, от подкрепа на педагогически съветник или психолог. По отношение на липсата на ваксинационни паспорти, които се оказват пречка децата да посещават училище, директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов искаше ние да ги разпитваме какъв им е здравният статус и какви ваксини са им поставени, но не мисля, че това трябва да е наш ангажимент, защото ние не сме лекари. Затова при всяко настаняване на украинско дете в училище уведомяваме РЗИ в кое точно учебно заведение е записано, за да си влязат и те във функциите – да ги насочат към личен лекар, който да ги прегледа, и да се ориентира във ваксините“.

Най-вероятно масово децата ще могат да бъдат интегрирани в български училища едва от септември месец, ако войната в Украйна продължи и украинците решат трайно да се установят на територията на областта./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP