111 години свобода в Благоевград

05 Октомври 2023 | 08:41
0 коментара
Култура
Благоевград
111 години свобода в Благоевград

Благоевград и Банско празнуват днес 111 години свобода. С внушителен мултимедиен светлинен спектакъл „Градът на съвремието“ и празничен концерт на ансамбъл „Пирин“, Благоевград ще отбележи 111 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество.

Празникът на Благоевград ще започне в 9.00 часа в двора на църквата „Въведение Богородично“, където ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая .

В 10.00 часа на площад „Македония“ ще бъде издигнато националното знаме на Република България, ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-Одринското опълчение „Майка България“.

Днес  е празник и на  Банско. С тържествена Света литургия в църквата „Света Троица“  в Банско започват честванията  на 111-тата годишнина от освобождението на града.  На 5 октомври, 1912 година, в двора на храма, големият поет и войвода Пейо Яворов  обявява пред събралото се множество  свободата с думите: “ Братя, хвърляйте фесовете! От днес сте вече свободни българи.“

Паметно шествие ще премине през всички знакови места в Банско, а тържественото възпоменание  и поднасяне на венци ще бъде пред паметника „Банско помни героите“.   

Добавете Вашия коментар

TOP