110 г. от освобождението на Неврокоп отбеляза обществеността на Гоце Делчев

19 Октомври 2022 | 11:40
0 коментара
Култура
110 г. от освобождението на Неврокоп отбеляза обществеността на Гоце Делчев

С поднасяне на венци и цветя пред паметници и паметни плочи на героите, дали живота си за освобождението на Неврокопския край, обществеността в Гоце Делчев отбеляза 110-годишнината от освобождението на Неврокоп от османското иго. Най-напред пред се преклониха пред паметниците на своя патрон – Гоце Делчев в курортното село Попови Ливади и паметникът му на централния площад на града, който също носи неговото име. Почетоха също така паметните места на революционери със заслуги за свободата на Неврокопско и на България, на ген. Стилян Ковачев, Стоян Мълчанков и ген. Константин Жостов, Христо Ботев и Пейо Яворов. Заупокойна молитва и благодарствен молебен, н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим заедно с валдишкият си клир отслужи в катедралния храм „св.св. Кирил и Методий“.

С литийно шествие, признателните граждани на Гоце Делчев се отправиха към паметникът на загиналите неврокопчани във всички войни за свободата на България. Въпреки, че денят 18-ти октомври не е записан в празничния календар на България, за неврокопчани този ден е голям, скъп и вълнуваш празник.

Да отдадат почитта си към загиналите неврокопчани във всички войни за свободата на България, поднесоха цветя и преклониха глави: от името на общината, кметът на Гоце Делчев, Владимир Москов заедно с председателят на общинския съвет, Димитър Балтаджиев, н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим, народният представител, Богдан Боцев, представители на всички политически структури в града, от всички училища, неправителствени, пара военни и обществени организации както и много граждани.

Добавете Вашия коментар

TOP