11 фирми в Кюстендилска област отнасят глоби за забавени заплати

02 Август 2017 | 08:36
0 коментара
Общество

11 фирми и предприятия в Кюстендилска област - предимно шивашки цехове, такива за производство на обувки и саи, в търговията и др., са със забавени заплати, установили проверки на  регионалната инспекция по труда. Дължимите заплати са за 325 000 лв. След проверки на инспекцията до момента са изплатени 137 000 лв.  или около 45% от дължимите суми.

Установени са 110 конкретни нарашения при изплащането на възнагражденията в тези предприятия. Сред тях  не е легендарният италианец Луиджи Каприоти, който цяла зима и пролетта разиграва институциите, отметна се от думата си, дадена и на омбудсмаан Мая Маналова, но така и не плати около 250 хил. лева на около 150 работнички шивачки, съобщава Kmeta.bg.

Тази афера била за м.г., докато посочената статистика е за от начолото на т.г. И след направени предписания от инспекторите в някои фирми продължили да бявят заплатите. Издадени са им актове за глоби с минимален размер от 1500 лева, каза шефът на инспекцията инж.Валентин Златински.

Има леко забавяне от 1 месец при предоставянето на ваучери за храна на миньорите от Въгледобив- Бобов дол. За същия период на м.г. забавянето с талоните за храна там било 4 месеца.Иначе заплатите в бобовдолските мини се изплащат 2 месеца по-късно от текущия месец, но така е според Колективния трудов договор.  Става въпрос за работещите рудници. Не и аз закрития рудник "Бабино" или за подземния добив в рудник "Фундаментал", поясниха от инспекцията.

Добавете Вашия коментар

TOP